Cap la cap, fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va înjumătăţi cheltuielile de transport ale locuitorilor comunei. În loc de 140 lei, cât datora în 2013 lunar către OTL un navetist de Sînmartin (sumă redusă la 110 lei anul trecut, după înfiinţarea ADI Transregio), locuitorii comunei vor plăti, încă de a doua zi de după unificare, doar 70 lei pe lună pentru un abonament OTL.

Mai mult, elevii vor plăti doar jumătate din această sumă, iar pensionarii vor beneficia de gratuitate pe toate liniile, din Oradea până în capătul Cordăului...

Reduceri de tarife

Fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va aduce beneficii localnicilor din comună încă de-a doua zi. Transformarea în oraş va însemna automat adoptarea tarifelor de transport din Oradea. Cei circa 1.500 de navetişti din comună care bat zilnic drumul de Oradea vor economisi 480 lei pe an, prin reducerea cu 36% a abonamentului, de la 110 la 70 lei lunar.

"Practic, locuitorii din Sânmartin vor plăti pe abonament 840 lei pe an, adică mai puţin de jumătate faţă de cei 1.920 lei cât plăteşte, prin comparaţie, anual un navetist din Nojorid pentru transport", spune city managerul Eduard Florea.

La fel, cei peste 260 de elevi şi studenţii cu domiciliul în comună, care astăzi plătesc, cu toată reducerea de 50% acordată de municipalitate, 75 lei pentru abonamentul lunar, vor scoate din buzunar doar 35 lei.

Gratis pentru pensionari

Cei mai avantajaţi vor fi, însă, vârstnicii. Peste 54.000 de pensionari din Oradea şi Sînmartin vor beneficia de abonament gratuit pe toate rutele!

"Pentru un vârstnic din Rontău, să vină gratis să îşi facă cumpărăturile la Oradea, sau pentru un orădean să meargă gratis la tratament în Felix, nu este puţin lucru. Eu zic că unirea asta trebuia făcută mai de mult", spune pensionarul Florian Herman, al cărui chip chiar apare pe panourile de promovare a referendumului din 10 mai privind unificarea celor două localităţi.

Nu de alta, dar mai ieftin chiar nu se poate...