Întrunit în premieră într-o zi de weekend, Consiliul Local Oradea a hotărât sâmbătă cu 14 voturi "pentru", limita minimă permisă de lege, organizarea pe data de 14 iunie a celui de-al doilea referendum pentru consultarea orădenilor cu privire la unificarea municipiului cu comuna Sînmartin. Decizia a fost luată prin votul consilierilor PNL, la propunerea primarului Ilie Bolojan.
Edilul a cerut organizarea celei de a doua consultări publice pe considerendul că referendumul din 10 mai, organizat pe aceeaşi temă, nu a putut fi validat din cauza prezenţei la urne a numai 19% din orădenii cu drept de vot faţă de pragul de 30% impus de lege, în condiţiile în care 95,8% din votanţi s-au pronunţat în favoarea unificării.
Orădenii vor fi chemaţi să răspundă pentru a doua oară la întrebarea "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la municipiului Oradea?", în contextul în care majoritatea locuitorilor comunei limitrofe au votat duminica trecută unirea cu Oradea.
UDMR ar mai aştepta...
Hotărârea cu privire la organizarea unui nou referendum peste o lună a fost luată în condiţiile în care cei patru reprezentanţi ai UDMR aflaţi în sală s-au abţinut de la vot. Consilierul local Ritli Csongor a motivat poziţia reprezentanţilor uniunii prin faptul că municipalitatea nu a primit încă niciun răspuns de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la legalitatea organizării celui de-al doilea referendum. "Ne-am abţinut să votăm pentru că nu avem încă un răspus din partea AEP privind condiţiile de legalitate. Considerăm că acest răspuns ar fi fost util şi se putea aştepta ca acesta să sosească", a declarat consilierul.
Primarul Ilie Bolojan a făcut precizarea că avizul AEP este pur consultativ, iar municipalitatea a cerut un punct de vedere doar pentru a se asigura că nu va întâmpina niciun fel de probleme la organizarea referendumului din 14 iunie. "Consultarea AEP nu este impusă de lege, dar am cerut poziţia instituţiei, aşa cum am cerut şi la organizarea primului referendum, pentru a ne asigura că totul este în bună regulă. Din discuţiile telefonice am înţeles că vom primi un răspuns oficial săptămâna viitoare", a explicat Bolojan. Edilul a precizat că legalitatea hotărârii privind referendumul va fi oricum verificată de Instituţia Prefectului, iar Consiliul Local nu va putea pune în operă o consultare publică în afara legii.
... iar PSD vrea numai pe bani
Dacă grupul UDMR a preferat să se abţină de la vot, consilierii PSD au votat împotrivă. Dincolo de opoziţia manifestată încă din prima campanie pentru referendum cu privire la fuziunea prin absorbţie a celor două localităţi, social-democraţii au mai avut un motiv să voteze împotrivă. Deliberativul local a respins propunerea consilierului Adrian Stângă ca şi reprezentanţii partidelor în secţiile de votare, nu doar preşedinţii acestora, să fie plătiţi pentru munca prestată cu ocazia consultării publice.
Primarul Ilie Bolojan a propus încă de la începutul săptămânii ca aceştia să nu fie plătiţi, pentru a nu încărca factura celui de al doilea referendum, cu atât mai mult cu cât acesta va fi organizat din economiile de circa 120.000 lei făcute în urma primului scrutin.
"Având în vedere ataşamentul declarat al partidelor politice faţă de municipiul Oradea, sunt convins că va fi o cinste şi onoare pentru toţi reprezentanţii lor să facă parte din birourile secţiilor de votare, pentru ca orădenii să îşi poată exprima punctul de vedere. În felul acesta vom răspunde şi unor critici legate de cheltuielile care se fac cu organizarea referendumului", a ironizat primarul Ilie Bolojan propunerea consilierului social-democrat.
Acum ori niciodată!
Mai mult, întrebat de consilierul PSD, Debelka Boglarka, de câte ori este dispus să reia organizarea referendumului cu privire la fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin pentru ca acesta să poată fi validat, edilul a spus că scrutinul din 14 iunie este ultimul la care vor fi chemaţi orădenii.
"În mod clar nu va mai fi organizat în acest ciclu electoral, sau cel puţin eu în calitate de primar nu voi mai propune un nou referendum pe această temă. Este logic că, dacă nici a doua oară, atunci când lucrurile depind numai de ei, orădenii nu se vor prezenta la vot, aceasta este situaţia", a spus primarul.
În cadrul şedinţei de sâmbătă, consilierii locali au mai aprobat şi calendarul după care se va desfăşura referendumul din 14 iunie. Campania electorală pentru scrutinul cu privire la unificarea va putea fi reluată încă de luni, odată cu aducerea la cunoştinţa publică a datei referendumului. Scrutinul din 14 iunie se va ţine prin intermediul a 143 de secţii de votare care vor fi deschise între orele 7 – 23.