O anchetă pornită la Parchetul Bihor împotriva a 11 poliţişti acuzaţi de purtare abuzivă şi clasată anul trecut prin neînceperea urmăririi penale va fi redeschisă. Protagoniştii sunt 5 subofiţeri ai Serviciului pentru Intervenţie Rapidă, 2 de la Poliţia Rutieră şi 3 din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Oradea, acuzaţi că acum doi ani au săltat din faţa blocului doi orădeni, tată şi fiu, şi că la sediu i-au "prelucrat" o noapte cu simţul răspunderii, până când i-au băgat în spital.

Cele două victime, Dumitru Baba şi fiul său Alexandru, au reclamat încă de atunci agresiunea dar procurorii au stabilit din pix că acuzaţiile "nu se confirmă". Aşa spun judecătorii care, după doi ani de la incident, au dispus redeschiderea cazului şi începerea urmăririi penale împotriva poliţiştilor.

La comanda lui Puffy

Pe 18 septembrie 2010, un orădean şi fiul său, Dumitru şi Alexandru Baba, erau bătuţi de mascaţi ca-n filme, după o dispută pornită de un manelist pe nume Florin Maliţa şi poreclit Puffy, invitat deseori să cânte la chefuri organizate de poliţişti.

Incidentul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a avut loc între străzile Galileo Galilei şi Moldovei, unde Maliţa oprise cu maşina, forţat de faptul că aleea era momentan blocată de un locatar care descărca saci dintr-un camion. Încercând să ia apărarea vecinului care era înjurat de manelist, Dumitru Baba s-a trezit şi el apostrofat de tânărul care şi-a chemat imediat în ajutor "amicii" de la Poliţie. "A dat telefon, sub pretextul că aş fi băut şi că aş fi tamponat două maşini, iar într-un minut-două a apărut o maşină de Poliţie cu doi agenţi. Unul s-a dus direct spre Puffy, s-au salutat "la pertu" şi apoi a venit la mine, că să merg cu ei la Poliţie", a povestit Baba la vremea respectivă.

Ştiindu-se nevinovat, bărbatul a refuzat, moment în care, pe motiv că e recalcitrant, poliţistul a alertat Serviciul pentru Intervenţie Rapidă. În câteva minute s-a trezit cu un echipaj de mascaţi care voiau să-l încătuşeze. Între timp, locatarii au ieşit la geamuri şi la balcoane. "Strigau poliţiştilor să mă lase în pace, că n-am făcut nimic. A coborât şi băiatul meu, Alex, desculţ şi în pijama, dar l-au luat şi pe el în primire", spunea Baba.

După circa 10-15 minute, cei doi au fost băgaţi în dubă şi duşi spre sediu: cu burta pe scaun şi cu capul în jos, primind din când în când câte un ghiont în cap, în piept şi în spate.

"Audieri" cu bătaie

Brutalităţile nu au încetat nici la sediul Poliţiei din Calea Aradului. Bărbatul, care a refuzat să facă pe placul poliţiştilor suflând în etilotest, a fost bumbăcit până la 5 dimineaţa, când a leşinat şi a fost transportat în cătuşe la Spitalul Judeţean. Fiul său a fost eliberat în aceeaşi dimineaţă, însă mult mai târziu, la ora 10, fiind şi el internat în aceeaşi zi la spital.

Potrivit legiştilor, "audierile" de la Poliţie s-au lăsat cu politraumatisme craniene şi toracice, contuzii, echimoze şi hematoame faciale, contuzii abdominale şi toracice, necesitând 28 de zile de îngrijiri pentru tată şi 16 zile pentru fiu. "Poliţia a făcut o treabă bună, nu de mântuială. Numai că ne aduce bătuţi oameni care nu arată a infractori, în timp ce pe bătăuşi nu am văzut să ni-i aducă", remarca la vremea respectivă şeful secţiei de Chirurgie Maxilo-Facială, dr. Constantin Romanul.

Reclamanţi şi reclamaţi

Scandalul s-a lăsat cu denunţuri de ambele părţi. Poliţiştii au sesizat Parchetul Oradea că Dumitru Baba s-ar face vinovat de ultraj, distrugere, refuz de recoltare probe biologice şi loviri, în timp ce familia bărbatului a reclamat poliţiştii pentru purtare abuzivă şi tortură.

Anul trecut, ambele dosare au fost închise. Cel împotriva lui Dumitru şi Alexandru Baba a fost soluţionat de Parchetul Oradea după zeci de audieri, prin scoaterea celor doi de sub urmărire penală, motivul fiind lipsa oricărei dovezi care să susţină vreuna din acuzaţiile care le-au fost aduse de către poliţişti.

05 mester.jpgÎnsă de plângerea îndreptată împotriva acestora s-a ales praful. "Dosarul a stat în nelucrare aproape doi ani. A fost plimbat la Parchetul Oradea şi apoi trimis la Parchetul Bihor. Poate că n-ar fi fost închis nici până azi dacă Baba nu ar fi reclamat tărăgănarea la Consiliul Superior al Magistraturii", explică acum avocatul familiei, Bogdan Meşter (foto). Dosarul a fost închis în iunie 2012, dar - spune avocatul - fără ca procurorii Parchetului Bihor să administreze măcar o probă în acuzarea poliţiştilor. Motivul? Poliţiştii Adrian Morar, Mircea Chelaru, Gyongy-Buna Ştefan, Florian Paşca, Ioan Seleşi (Serviciul pentru Intervenţie Rapidă), Florin Pavel Pop, Mezei Zsolt, Florin Marius Ban (Biroul de Ordine Publică din Poliţia Oradea), Petru Antoniu Ungur (pe atunci elev practicant la şcoala de subofiţeri) şi Adrian Ioan Marc plus Octavian Haiduc (Poliţia Rutieră) au acţionat "conform atribuţiilor de serviciu". Ca şi cum atribuţiile de serviciu ale poliţiştilor ar fi să-i bată pe civilii care le pică în mâini!

Lecţie de anchetă

Cum era de aşteptat, Baba a atacat soluţia procurorului, întâi la şeful instituţiei, la vremea respectivă prim-procurorul Claudia Morar, iar apoi la Tribunalul Bihor, unde zilele trecute judecătorul Ovidiu Musta i-a dat dreptate, criticând vehement non-combatul procurorilor şi dându-le o adevărată lecţie despre modul în care trebuia să ancheteze cazul.

Analizând dosarul, judecătorul a atras atenţia că procurorul a greşit încă din momentul în care a început ancheta, pasând cercetările în curtea... Poliţiei. "În prezenta cauză, caracterul efectiv al anchetei presupune în primul rând ca aceasta să fie efectuată de procuror, adică de un organ independent faţă de cele implicate", a punctat judecătorul, descriind apoi toate activităţile pe care procurorul le-a omis, de la audierea persoanelor implicate în conflict şi a martorilor oculari, până la faptele întâmplate la sediul Poliţiei şi în final la constatările medicilor de la Spitalul Judeţean. Chestiune care, spune tot judecătorul, presupune inclusiv audierea personalului ambulanţei care l-a transportat pe Dumitru Baba de la Poliţie la spital, dar şi a medicilor şi asistentelor care au îngrijit cele două victime.

Punct şi de la capăt

Potrivit sentinţei, din dosar lipsesc acte relevante, de la certificatele medico-legale şi fişele întocmite de echipajul ambulanţei şi ale personalului UPU până la scrisorile medicale întocmite la externarea celor doi.

Totodată, a arătat judecătorul, procurorul trebuia să analizeze "cu obiectivitate" cererile de probaţiune formulate de familia Baba. Adică să identifice înregistrările video din sediul Poliţiei, care au imortalizat unele violenţe la care au fost supuşi cei doi, să audieze personalul medical care a asistat la momentul în care poliţiştii i-ar fi interzis lui Dumitru Baba să-şi sune familia din spital şi i-ar fi luat telefonul, "incident la care petentul a făcut referire şi care a fost surprins de camerele de supraveghere ale spitalului, înregistrări care acum nu mai pot fi depuse la dosar", a mai arătat magistratul.

Apoi, a completat judecătorul, în funcţie de probele astfel strânse, procurorul trebuia să analizeze faptele în raport cu fiecare victimă şi etapele în care s-au consumat (pe strada Moldovei, în duba Poliţiei, la sediul instituţiei şi la spital), iar apoi să se departajeze contribuţiile fiecărui participant la incidente, "pentru o corectă încadrare juridică a faptelor".

De ce nu s-au făcut toate aceste proceduri? Proaspătul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, spune că nu ştie, dar susţine că dosarul va fi reanalizat, aşa cum a solicitat instanţa, şi că "se vor lua măsurile legale". Ce înseamnă asta încă nu e clar, dar familia Baba nu e dispusă să cedeze. "Nu o fac doar pentru mine, ci şi pentru copilul meu!", spune bărbatul. Avocatul lor e, totuşi, circumspect. "Să fim serioşi, ştie toată lumea că e greu să te baţi cu sistemul", crede el. Darămite cu pumnii "sistemului"...


PEDEPSIT PENTRU TUPEU
Denunţătorul de poliţişti

05 cionca.jpgDumitru Baba, comerciant în Piaţa Rogerius, este cunoscut în rândul poliţiştilor după ce la sfârşitul anilor '90 a denunţat doi ofiţeri de poliţie corupţi, care de altfel au şi ajuns după gratii. Este vorba despre inspectorul Cristian Samuilă şi subinspectorul Dumitru Cionca, de la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Oradea, acuzaţi că l-au obligat la "taxă de protecţie".

Cei doi au fost concediaţi, arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la câte 6 ani de închisoare cu executare, din care Samuilă a executat 3 ani, iar Cionca 3 şi jumătate, ambii fiind eliberaţi în 2006.  Ulterior, cei doi au dat statul Statul Român în judecată la CEDO şi au obţinut despăgubiri morale de câte 2.000 de euro, dar şi rejudecarea dosarului lor de corupţie.

Procesul s-a finalizat anul trecut prin condamnarea celor doi poliţişti la pedepse cu executare, judecătorii rezumându-se, însă, la numărul de zile de închisoare pe care cei doi ofiţeri le petrecuseră deja după gratii: 1.105 zile pentru Samuilă şi 1.239 zile pentru Cionca.