Curtea de Apel Oradea i-ar fi lăsat înapoi la serviciu, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a zis ba!

Magistrații instanței supreme au decis, luni, să mențină pentru încă 60 de zile măsurile preventive dispuse de procurorii DNA față de fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, chestorul Liviu Popa, și a celorlalți patru polițiști trimiși în judecată pentru fapte de corupție - comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fost șef la Poliția Rurală Beiuș, agentul șef principal Gheorghe Bat, fost șef la Postul Pietroasa, agentul șef principal Raul Rotar, fostul şef al Poliţiei Cărpinet - dar şi în cazul Minodorei Pătroc, consilier superior la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații.  

Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Cei cinci poliţişti şi consiliera APM au fost plasaţi sub control judiciar în 26 septembrie anul trecut, iniţial pentru o perioadă de 60 de zile, printre interdicţiile impuse poliţiştilor fiind şi aceea de a-şi exercita profesia. Din acest motiv, nici Liviu Popa, nici foştii săi subalterni nu au avut dreptul de a se prezenta la serviciu.

Măsura a fost menţinută pe toată perioada anchetei până după trimiterea în judecată a inculpaților, pe 27 ianuarie, când Curtea de Apel Oradea a decis să nu o mai prelungească. Încheierea judecătorească a fost contestată de procurorii DNA, iar, luni, magistrații Înaltei Curți le-au dat dreptate, desființând soluția instanței orădene.

Între timp, procesul continuă în Camera Preliminară a Curții de Apel Oradea, unde alături de polițiști și de funcționara APM mai sunt judecați consilierul județean Nicolae Bodea, fost viceprimar al comunei Remetea, Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, și judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, cel din urmă acuzat că a ascuns în declaraţiile de interese apartenenţa la o Lojă masonică. De altfel, Galea a fost suspendat din magistratură.

Rechizitoriul, întins pe sute de pagini, prezentat în serial de BIHOREANUL, descrie felul în care apartenenţa la Loja masonică Ţara Crişurilor a fost folosită ca paravan de chestorul Liviu Popa și judecătorul Ovidiu Galea pentru a proteja interesele "fraţilor masoni" bihoreni, dar și cum înaltul ofiţer s-a întovărăşit cu politicieni corupţi, cucm era fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, ajungând să-i decoreze în loc să-i ancheteze, să le ceară şi să primească mită în numele instituţiei şi şpagă "pe persoană fizică".