Gustările copiilor de creşă le-au stat în gât consilierilor locali. Aleşii orădenilor au aprobat marţi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, majorarea contribuţiei părinţilor la întreţinerea copiilor înscrişi la creşă de la 8 la 10 lei pe zi din cheltuielile totale calculate la 49,27 lei.

Dincolo de 20%

Consilierii opoziţiei PSD-UDMR au votat împotriva noului tarif. "Impactul este undeva la 200.000 lei pe an. Nu cred că este necesară majorarea contribuţiei părinţilor", a protestat consilierul local Kiss Gabor Ferenc, care a spus că diferenţa ar trebui asumată de bugetul local.

La rândul lor, social-democraţii au contestat nivelul taxei care urmează să fie suportată de părinţi pe considerentul că aceasta depăşeşte procentul maxim de 20% din costul total de întreţinere a unui copil în creşă prevăzut de Hotărârea de Guvern 1.252 din 2012.

"E o mică problemă de matematică. Dacă se împart 10 lei la 49,23 lei, dă un cuantum de peste 20%, ceea ce nu este legal", a spus consilierul local Adrian Negrea.

PSD va sesiza Prefectura

Convins că maşina de vot a liberalilor, care deţin majoritatea absolută în Consiliul Local, va putea impune cuantumul propus de ASCO, social-democratul a cerul grupului PNL să renunţe la majorarea taxei pentru că altfel PSD va sesiza Prefectura, care dă aviz de legalitate pe toate Hâhotărârile de Consiliu Local. "Dacă se votează, grupul PSD va face o înştiinţare către Prefectură, să vedem dacă şi matematica lor coincide cu a noastră", a ameninţat Negrea.

În replică, primarul Ilie Bolojan a cerut liberalilor să voteze proiectul de hotărâre în forma propusă de directorul ASCO, Arina Moş. "Cine consideră că nu este legal, nu votează materialul. Dacă cineva vrea, sesizează Prefectura, iar doamna Moş, care susţine materialul, îşi asumă răspunderea, cu posibile sancţiuni cu tot", a spus edilul, fapt pentru care liberalii au votat în bloc majorarea taxei.

Secretarul, sărit...

La sfârşitul şedinţei, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, printre atribuţiunile căruia se numără avizarea legală a proiectelor de hotărâri, a ţinut să precizeze că nu a văzut materialul propus de ASCO înainte de promovarea în plen. "Având în vedere că materialul a venit pe ultima sută de metri, nu am avut cum să îl consult", s-a scuzat Vila.

Secretarul a promis că va verifica legalitatea documentului şi îl va informa în mod oficial pe primarul Ilie Bolojan cu privire la punctul său de vedere.