Peste 10.000 de orădeni, 12.000 după aprecierile jandarmilor, au luat parte, joi, la festivităţile organizate de Prefectura Bihor, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire au debutat pe platoul din faţa statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, care, la ora 11, gemea de oficialităţi, activişti de partid şi copilaşi cu cocarde sau drapele tricolore.

La eveniment au luat parte printre mulţi alţii prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan secondat de viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Ioan Mang şi Traian Bodea, comandanţi de unităţi şi candidaţi la alegerile din 11 decembrie, de la liberalul Gavrilă Ghilea la pesedistul Florian Bodog. Lucru rar, printre oficialităţi au putut fi văzuţi împărţind frăţeşte aceeaşi umbrelă pentru a se feri de ninsoare episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec şi omologul său greco-catolic, Virgil Bercea.

Festivităţile au fost deschise cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine şi siguranţă din Garnizoana Oradea şi discursul prefectului Cladiu Pop. „Ziua de 1 Decembrie a fost, este şi va rămâne o sărbătoare de suflet pentru toţi românii, un moment de unitate naţională şi de aniversare a solidarităţii naţiunii române. Este momentul înălţător care ne aduce aminte de înaintaşii noştri care au luptat pentru ca cele trei ţări româneşti să poarte un singur nume – România!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul şi-a încheiat discursul cu o trimitere directă la aleşii şi şefii de instituţii prezenţi pe platou. „Vă doresc să faceţi tot ce stă în puterea şi priceprea dumneavoastră pentru binele şi bunul mers al comunităţilor şi instituţiilor pe care le reprezentaţi, într-o ţară liberă şi demnă”, le-a urat Pop.

Bihoreni de onoare

Conform unui obicei devenit deja tradiţie, cu ocazia festivităţilor de Ziua Naţională, prefectul Cladiu Pop, a înmânat drapelul de onoare unui număr de şase bihoreni cu rezultate deosebite în activitatea. Pe lista scurtă a specialiştilor remarcabili s-au numărat: doctorul Lucia Dorina Bocşe (medic primar în medicină de familie, membru în echipajul de urgenţă al Ambulanţei Aleşd de 31 de ani), profesorul Elvira Groza de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr (doctor în filosofie, cu elevi medaliaţi inclusiv la olimpiade internaţionle), actorul Richard Balint (singurul actor orădean cu două nominalizări UNITER), profesorul universitar doctor Gheorghe Bumbu (preşedintele Societăţii Naţionale de Uroginecologie), comisarul şef Marius Cura (şeful compartimentului Relaţii Internaţionale a Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră Avram Iancu) şi salvamontistul Cosmin Teuşdea (unul dintre cei mai experimentaţi membri ai Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor).

„Le mulţumim tuturor pentru ceea ce fac pentru noi în fiecare clipă a vieţii lor”, a spus prefectul Claudiu Pop.

Festivităţile din Parcul 1 Decembrie s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane, în cadrul căreia cele mai numeroase delegaţii s-au dovedit cele ale PSD şi PNL, iar UDMR a fost reprezentată modest, de fostul viceprimar Huszar Istvan şi fostul consilier local Ritli Csongor.

Pentru defilare!

Momentul culminant al festivităţilor l-a constituit, după cum era de aşteptat, defilarea militarilor din Garnizoana Oradea, organizată pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Pe o ninsoare apoasă, care trecea prin haine, peste 10.000 de orădeni, după unii jandarmi chiar 12.000, au umplut strada Independenţei de la intersecţia cu sensul giratoriu până spre Oradea Plaza şi toate terasele blocurilor din zonă.

Defilarea, care a cuprins inclusiv tehnică de luptă, a început în jurul orei 12.30, spre încântarea micuţilor care încercau să iasă din rând ca să vadă mai de aproape militarii sau maşinile Poliţiei. După cum era de aşteptat, cea mai mare trecere în faţa micuţilor au avut-o militarii mascaţi cocoţaţi pe dubele de intervenţie, maşinile de poliţie cu girofarurile pornite, snow-mobil-ul şenilat al serviciului Salva-Speo şi câinii de însoţire din dotarea poliţiştilor.

Încântaţi de ceea ce vedeau, micuţii s-au apropiat tot mai mult de şosea încât prefectul prefectul de Bihor a ieşit dintre oficialităţi şi a obligat doi copii să facă pasul înapoi, luându-i după umeri. „Nu-i voie să staţi acolo. Sunteţi prea aproape”, le-a spus Pop.

Defilarea s-a încheiat la ora 13, când mulţimea s-a risipit care pe unde: cei mai înfriguraţi către casă, cei mai răbdători către cozile porţiile gratuite de fasole făcută, milităreşte, la cazan.

Pentru toată lumea...

De fapt, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, peste 200 de orădeni, indiferenţi la defilare şi discursuri, aşteptau la coadă încă de la ora 12. Cele 2.700 de porţii au fost împărţite din două puncte de distribuire dispuse paralel: într-un loc se oferea gratuit, iar în alt loc se vindea cu 5 lei porția de fasole și ceai.

La ora 13, când a început distribuirea, în faţa cortului care vindea fasolea, coada se întindea deja pe circa 10 metri. În schimb, numărul orădenilor aliniaţi în faţa cortului care împărţea fasole gratuit era de trei ori mai mare! Oamenii aşteptau cam o jumătate de oră înainte să fie acceptaţi de jandarmi, pe grupuri mici, în tunelul din garduri metalice care ducea la tejgheaua în spatele căreia trebăluiau militarii. 

Totuşi, au existat şi orădeni cu voinţă de fier. „Vă rog să o scoateţi afară din rând. Căutaţi-o în plasă şi o să vedeţi că mai are măcar două porţii”, a reclamat o orădeancă arătând incriminator către o bătrânică, aflată în pragul de a fi primită în tunel. Jandarmul a ţintuit femeia cu privirea de la înălţimea celor aproape doi metri şi a întrebat scurt: „Aveţi?”. „Am, că am patru nepoţi, dar am stat tot timpul la rând”, a recunoscut femeia. Omul în uniformă a privit pentru o clipă în gol, după care a decretat: „O porţie în plus sau în minus nu schimbă nimic. Ajunge pentru toată lumea!”. 

Vântul rece şi lapoviţa au împrăştiat mulţimea spre case imediat după defilare, astfel încât, spre deosebire de alţi ani, cele 2.700 de porţii s-au dovedit îndestulătoare pentru toţi cei care au avut curajul să înfrunte frigul la coadă pentru o caserolă de fasole cazonă şi un ceai rece, dar gratuit. La mulţi ani, române, oriunde te-ai afla!