SMURD Bihor împlinește, pe 12 octombrie, 30 de ani de existență - fiind al doilea asemenea serviciu înființat în România după cel din Târgu Mureș - și sărbătorește alături de bihoreni.

Miercuri, în Piața Unirii din Oradea, echipajele serviciului de urgență își prezintă dotările, inclusiv cele mai noi achiziții: o autospecială folosită ca punct de comandă mobil, un echipament modern de detecție a substanțelor chimice și o dronă foarte performantă.

De asemenea, începând cu ora 14.30, urgentiștii vor face și demonstrații de intervenții, în piața din centrul municipiului, simulând inclusiv intervenția la un accident rutier.

Senzor militar și dronă performantă

Potrivit generalului de brigadă Sorin Caba, șeful ISU Crișana, punctul de comandă mobilă își va dovedi utilitatea în situația intervențiilor de lungă durată, când, din această autospecială dotată cu sistem de comunicare prin satelit, se vor putea coordona intervențiile din teren.

„Este un punct de comandă care va avea facilități și comunicare la distanță din orice zonă a județului. Este un echipaj independent, care va putea să asigure nu doar interoperabilitatea cu punctul de comandă fix de la nivelul unității ISU, ci și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la nevoie”, a declarat Caba, miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, punctul de comandă mobil va putea fi folosit la intervenții de durată, cum sunt cele la inundații, cutremure sau incendii de vegetație. Autospeciala a fost cumpărată de IGSU, în cadrul unui proiect european.

SMURD Bihor a mai primit și o autospecială dotată cu un senzor performant, care detectează substanțele chimice. „În România, senzorul este doar în dotarea Ministerului Apărării Naționale, în câteva unități de ale lor. Pe partea civilă este primul”, a explicat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD, în aceeași conferință de presă.

Acest echipament va fi eficient în cazul unor accidente sau incidente care implică substanțe chimice periculoase, pentru că va ajuta la identificarea lor rapidă, iar, știind cu ce au de a face, salvatorii vor ști și cum să acționeze.

O altă dotare nouă prezentată miercuri este o dronă performantă, care poate zbura la 50 de kilometri distanță de operator. Potrivit dr. Borcea, aparatul are camere cu vedere de noapte și prin infraroșu, care ajută la detectarea persoanelor de la mare distanță. „Identifică de la câțiva kilometri o țigară aprinsă. Va ajuta la căutarea persoanelor care au o căldură a corpului mai mare decât căldura mediului în care dispar”, a explicat medicul urgentist (foto jos).

Lecții pentru străini

Pe de altă parte, SMURD Bihor se poate mândri cu faptul că are primul centru de training în oxigenarea trans-membranară prin circulație extracorporală (ECMO). Cu un aparat special, medicii urgentiști bihoreni reușesc să oxigeneze sângele pacienților în afara corpului acestora, o soluție eficientă pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii severe.

Dr. Borcea a anunțat că, de săptămâna trecută, centrul de training care există la Oradea pentru predarea acestei tehnici a devenit unul internațional, unde vor fi pregătiți medici din Serbia, Muntenegru, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia și, evident, România.

Trainerii sunt lectori din Germania, dar și medici orădeni, anume pregătiți la Praga. „Din ianuarie vom începe aceste cursuri internaționale”, a declarat șeful UPU-SMURD.

Dorință de evoluție

Înființat în anul 1993, când a început să intervină în situații de urgență cu cinci medici și cinci asistenți, serviciul SMURD Bihor are acum 70 de medici și asistenți și circa 400 de paramedici. În cei 30 de ani, echipajele au avut peste 141.400 de misiuni, iar în anul 2023, până acum, SMURD Bihor a desfășurat 8.259 de intervenții, în medie 30 pe zi.

„Sunt 30 de ani de evoluție. Astăzi avem 10 echipaje de paramedici, avem echipaje medicale, avem resurse de prim ajutor extinse pentru evenimente cu victime multiple, avem autospeciale de descarcerare, avem diverse echipamente foarte moderne. Acești 30 de ani au însemnat o evoluție nu doar pe partea operativă, ci și o continuă pregătire”, a mai spus dr. Borcea, amintind că SMURD are și un centru de pregătire la Sântion, unde până acum s-au format peste 1.900 de paramedici din aproape toată țara.


În Piața Unirii, curioșii pot vedea și echipamentele pe care SMURD Bihor le-a folosit la înființare: tehnică apărută în URSS, în anii '60

Întrebat ce își dorește echipa SMURD Bihor, de ziua ei, coordonatorul serviciului a spus că vrea să evolueze. „Tot ce vedeți în spatele nostru reprezintă dotarea, sunt cumpărături, obiecte. Noi ne dorim ca aceste obiecte să fie folosite într-un mod tot mai profesionist și de asta în ultimii ani am investit foarte mult timp și eforturi în dezvoltarea părții de cunoștințe, abilități, și asta ne dorim să putem face în continuare. Să învățăm nu numai să folosim aceste echipamente, dar să și putem ajuta la nivelurile moderne pe care lumea medicală ni le impune sau ni le poate oferi”, a declarat Hadrian Borcea.

Totodată, șeful ISU Crișana, Sorin Caba, a precizat că își dorește ca, pentru mai buna gestionare a situațiilor de urgență, Bihorul să aibă un dispecerat integrat, unde să lucreze împreună nu doar medicii și pompierii, cum se întâmplă acum, ci și polițiști și jandarmi. „Este un proiect pe care l-am început cu domnul doctor (n.r. Borcea) de câțiva ani de zile și pentru care Primăria și-a anunțat susținerea. Sperăm în scurt timp să vedem repere relevante ale acestui proiect”, a declarat Caba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!