De ce să fie simplu?

La şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean, jocurile politice au fost duse de consilierii PDL şi PSD până la schizoidie, astfel încât, în loc să lămurească o problemă simplă, aceştia au complicat-o şi au generat o alta nouă, afectând astfel nu doar activitatea CJ, ci şi a altei instituţii.

Aleşii bihorenilor au avut de răspuns la o solicitare banală a Primăriei Oradea, care doreşte să vândă parterul şi demisolul imobilului din strada Iosif Vulcan nr. 11 (în care funcţionează FC Bihor, imobil cunoscut şi sub numele Casa Darvas La Roche). Cum clădirea este monument de arhitectură, legea obligă vânzătorul (adică Primăria) să acorde drept de preemţiune instituţiilor publice. Or, în condiţiile în care Ministerul Culturii a comunicat deja că nu doreşte să-şi exercite acest drept, CJ Bihor a fost următoarea instituţie, în ordinea importanţei, care trebuia să se pronunţe.

Deşi situaţia era clară, aleşii PDL şi PSD au iscat o lungă serie de controverse, în finalul căreia au blocat intenţia Primăriei de a vinde partea sa de clădire, chiar dacă are un potenţial client.

Noi nu cumpărăm, dar nici Primăria să nu vândă!

Încurcătura a început în momentul în care consilierul PDL Marcel Tarţa, în loc să arate dacă el sau colegii săi doresc ca CJ să cumpere parterul şi demisolul Casei Darvas, i-a cerut preşedintelui Radu Ţîrle să spună cui vrea Primăria să vândă imobilul.

Chiar dacă secretarul CJ, Carmen Soltănel, a încercat să disciplineze discuţia, arătând că acest lucru nu e de competenţa consilierilor judeţeni, disputa a fost continuată de liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu. "Avem datoria să protejăm patrimoniul arhitectonic al oraşului", a zis Avrigeanu, încercând astfel să-şi argumenteze grija subită faţă de soarta clădirii, despre care a sugerat că s-ar degrada dacă ar ajunge în proprietatea unui privat: "Anii trecuţi, proprietarii de la etaj (n.r. - unde sunt locuinţe familiale) au pus termopane albe şi verzi".

PDL-iştilor li s-a alăturat apoi şi Mihai Bar (PSD), care a pus în discuţie încă un aspect: are Primăria drept de proprietate?

Mediatorul Szabo Odon

Carmen Soltănel a încercat din nou să explice că aceasta nu este treaba consilierilor judeţeni, dar în zadar. "Dacă Primăria ar vinde un bun pe care nu îl are, are cine s-o tragă la răspundere. Nu Consiliul Judeţean răspunde. Consilierii trebuie să spună dacă vor să cumpere acest bun", a spus Soltănel.

Exasperat, consilierul UDMR Szabo Odon a vrut şi el să facă lumină, arătând că, de vreme ce Ministerul Culturii a aprobat vânzarea clădirii şi i-a şi evaluat preţul la 402.000 de euro, era clar că proprietar este municipalitatea. Şi, ca orice proprietar, aceasta are dreptul să vândă.

Cum, însă, atât consilierii PDL cât şi cei ai PSD au insistat, preşedintele CJ Radu Ţîrle a suspendat şedinţa pentru o pauză de 10 minute, răstimp în care municipalitatea să trimită actele doveditoare.

Nici acest lucru n-a ajutat, totuşi, căci documentele de la municipalitate nu i-au convins pe consilierii PDL şi PSD. Motivul? Primăria nu se întăbulase pe clădire! Din nou, liderul UDMR a încercat să deblocheze situaţia, făcând o comparaţie logică: "Nici Consiliul Judeţean nu s-a întăbulat pe drumurile judeţene, şi totuşi este proprietarul acestor drumuri! Neagă cineva acest lucru?..."

Minoritatea câştigă

Pentru că discuţiile se prelungeau fără noi argumente, Szabo Odon a sperat să le pună capăt printr-o stratagemă, cerând ca proiectul de hotărâre să fie supus la vot în doi paşi. "Să votăm întâi dacă vrem să cumpărăm şi abia apoi dacă ne exercităm dreptul de preemţiune", a cerut el, mizând pe un detaliu de bun-simţ. Şi anume că, în realitate, CJ nici nu are bani pentru o asemenea achiziţie, iar bugetul abia ajunge pentru clădirile care deja sunt în patrimoniul judeţului.

În continuare, fiindcă pentru varianta cumpărării au votat doar cei 13 consilieri ai PDL şi PSD, iar cei 17 reprezentanţi ai PNL şi UDMR s-au declarat împotrivă, Szabo Odon a concluzionat: "Majoritatea a decis că nu vrem să cumpărăm! Înseamnă că automat am votat împotriva exercitării dreptului de preemţiune".

Deşi logică, stratagema sa a fost respinsă de grupurile PDL şi PSD, care au cerut să se consemneze că, de fapt, problema nu a fost tranşată întrucât, fiind vorba de o problemă de patrimoniu, trebuia ca pentru oricare din variante să se întrunească nu majoritatea simplă a voturilor, ci o majoritate calificată, de două treimi.

În concluzie, chestiunea va fi repusă pe ordinea de zi în şedinţa următoare a Consiliului Judeţean, iar până atunci Primăria nu va putea scoate la vânzare partea sa din clădirea de pe strada Iosif Vulcan nr. 11. Altfel spus, nici bugetul Oradiei nu va încasa banii din vânzare...