Primarul suspendat al Beiuşului, Adrian Domocoş, a revenit miercuri la serviciu, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a schimbat măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar, fără să impună restricţii de a reveni în funcţia pe care a deţinut-o şi a folosit-o pentru comiterea faptelor de corupţie de care este acuzat.
Hotărârea magistraţilor a fost dată în dosarul în care procurorii anticorupţie îl acuză pe primar că s-a folosit de funcţia publică ca să obţină pentru firma sa, pe care o conduce prin intermediul mamei, un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul favorizării bisericii. În acest dosar, Domocoş a fost arestat pe 16 decembrie anul trecut de Tribunalul Bihor, iar în ultima perioadă era în arest la domiciliu.
Decizia de anulare a suspendării a fost semnată de prefectul de Bihor, Claudiu Pop în cursul zilei de marţi. „Ne-a fost transmisă decizia Înaltei Curţi, prin care nu i se mai impunea interdicţia de a reveni în funcţie şi ca urmare decizia prin care a fost suspendat din funcţie şi-a pierdut valabilitatea”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop.
Cel puţin ciudat este însă că, prin sentinţa dată, Curtea Supremă i-a menţinut lui Domocoş obligaţiile de a nu lua legătura cu mai mulţi martori şi inculpaţi din dosar, care se află cum aproape uşă-n uşă cu el!
Printre cei cu care Domocoş nu poate lua legătura este şi viceprimarul municipiului, Gabriel Cătălin Popa, care a fost şi primar interimar în perioada suspendării lui Domocoş, şi care are biroul chiar lângă al primarului, şi încă un angajat al compartimentului Urbanism, Cristian Rus, care are biroul pe acelaşi hol.
Decizia magistraţilor este cu atât mai ciudată cu cât toate faptele pentru care a fost trimis în judecată Domocoş au fost comise din funcţia în care se află.
Pe lângă acest dosar, Domocoş este judecat şi în alte două dosare penale. Unul, care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi în care edilul a fost trimis în faţa instanţei cu 12 funcţionari ai Primăriei Beiuş, consilieri locali şi afacerişti, deputatul Gheorghe Costin, fost viceprimar, ex-primarul Nicu Silviu Odobasianu, plus ex-viceprimarul Viorel Iuhas.
Procesul priveşte modul în care foştii şi actualii edili din Beiuş, respectiv funcţionarii instituţiei au semnat deconturi fictive în valoare de peste 1,2 milioane de lei la canalizarea oraşului unei firme de apartament, Top Construct, care apoi a şi fugit cu o parte din bani, fără să mai termine lucrarea.
Totodată, Domocoş este judecat şi la Tribunalul Bihor într-un dosar în care e acuzat de corupţie, după ce a fost găsit că strângea şpăgi de la investitorii care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei, sub forma unor sponsorizări pe care respectivii erau chemaţi să le achite în contul Asociaţiei Fortuna Beiuş, patronată de Domocoş. Între sponsori se numără şi patronul cunoscutului lanţ de magazine Unicarm, Vasile Lucuţ, care e judecat în acest caz alături de Domocoş, pentru dare de mită.
Citiţi pe această temă şi articolul "Afaceri pe casa Domnului: Detalii din dosarul în care primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, făcea afaceri ilegale cu biserica"