Timp de patru zile, terenurile de la Universitatea din Oradea şi LPS Bihorul găzduiesc jocurile ediţiei a VII-a a turneului final al Campionatului Naţional Universitar de Fotbal, competiţie care are loc pentru a doua oară consecutiv la Oradea şi care reuneşte la start cele mai bune opt selecţionate ale universităţilor din ţară.

Evenimentul a început în cursul dimineţii de joi, când Aula Magna a Universităţii din Oradea a găzduit festivitatea de deschidere, la care au luat parte echipele şi reprezentanţi ai universităţilor participante. 

8 echipe, 200 de sportivi

Ceremonia a fost condusă de prof. univ. dr. Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea, cel care s-a ocupat de toate detaliile privind organizarea. Au mai fost prezenţi în prezidiu rectorul Constantin Bungău, şi el fost jucător de fotbal, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Vasile Aurel Căuş, precum şi Octavian Stăncioiu, din partea Universităţii Politehnica Timişoara, instituţie coorganizatoare.

După discursurile celor patru, au fost transmise şi câteva mesaje, printre care şi cel al preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Un discurs motivator la adresa jucătorilor l-a avut fostul fotbalist şi profesor universitar Gheorghe Dumitrescu, cel care a jucat la FC Argeş în perioada lui Nicolae Dobrin şi la FC Bihor, unde a adunat multe meciuri în Divizia A.

După ce au fost rememorate cele şase ediţii desfăşurate până în prezent, au fost prezentate şi o serie de cifre referitoare la ediţia din acest an. Astfel, competiţia a început cu 14 echipe, care au reunit în total 350 de sportivi studenţi. Au mai rămas acum, la turneul final, 8 echipe, cu 200 de sportivi în total.

Un aspect important al acestei ediţii îl constituie faptul că numărul jucătorilor profesionişti a fost limitat la trei per echipă. În total, sunt prezenţi la Oradea 39 de jucători profesionişti, dintre care 5 se regăsesc în lotul echipei orădene. 

Oradea vs. campioana națională 

Selecționata Universității din Oradea a fost repartizată în Grupa A, care îşi va desfăşura jocurile pe terenul din complexul sportiv al Universității.

Echipa Universităţii din Oradea va avea parte de o grupă interesantă, cu campioana naţională şi europeană en-titre, Universitatea de Vest Timişoara, precum şi cu Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești şi Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.

În prima etapă, chiar în prima zi, joi, de la ora 17.30, formaţia orădeană întâlneşte selecționata Universității Petrol-Gaze din Ploiești, care a eliminat cu 1-0 în faza preliminariilor, la București, selecționata Universității Politehnica din București.

Apoi, în etapa a II-a, vineri, de la ora 12:30, Universitatea din Oradea se va confrunta cu selecționata Universității de Vest din Timișoara, campioana României și a Europei în 2022, iar sâmbătă, de la ora 11, va întâlni selecționata Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, echipă calificată din preliminarii prin victoria cu 11-0 cu Universitatea Ecologică din București.

Staff-ul tehnic al Universității din Oradea, format din Alexandru Ilieș, Codruț Bulz, Mihai Șandra și Dragoș Săvescu, va avea la dispoziție un lot alcătuit din 27 de studenți sportivi, proveniți de la 4 cluburi. De la FC Universitatea Oradea (Liga a IV-a) sunt în lot Caciora Tudor, Chiș Patrik, Cioflan Tudor, Csaszar Alex, Dardai Denis, Dragoș Patric, Galea Cătălin, Gnandt Antonio, Grigor Casian, Hreniuk Cosmin, Ilieș Alexandru Bogdan, Iova Luca, Jurcă Dan, Mândruț Viorel, Peic Alexandru, Săvescu Dragoș, Șandra Mihai şi Ungur Adrian. De la echipa de ligă a III-a Lotus Băile Felix evoluează Gheban Darius, Oșvat Sebastian, Paublusting Tamaș şi Tămaș Raul, de la CSM Jiul Petroşani (din Liga a III-a), Jurcuț Alexandru, iar de la Asociaţia CS Oşorhei (din Liga a IV-a) Alungi Laurențiu, Guțu Dorin, Man Șerban și Sfârlea Darius. 


Câştigătoarele primelor şase ediţii ale Campionatului Naţional Universitar la Fotbal:

2015 (turneul final a avut loc la Timişoara) - Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu 
2016 (Cluj Napoca) – Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca
2017 (Cluj Napoca) – Universitatea de Vest Timişoara
2018 (Timişoara) - Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca
2019 (Timişoara) - Universitatea de Vest Timişoara
În 2020 şi 2021 nu s-a jucat din cauza pandemiei
2022 (Oradea) - Universitatea de Vest Timişoara

Pentru echipa Universităţii din Oradea, cea mai bună performanţă de până acum o constituie locul III obţinut la ediţia anterioară, desfăşurată tot la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!