"Am văzut zilele trecute o întâlnire ca un fel de Mare Adunare Naţională, compusă din pedelişti, udemerişti şi oastea de strânsură a generalului Oprea, în care domnul preşedinte, relaxat, le-a spus care-i treaba. S-au prezentat în faţa preşedintelui, au povestit, au transpirat, s-au emoţionat, dar a rămas cum a zis omul", a declarat Crin Antonescu într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea, referindu-se la faptul că parlamentarii din arcul puterii nu îndrăznesc să-şi exprime convingerile faţă de măsurile impuse de Traian Băsescu cu privire la tăierea pensiilor şi a salariilor.

Pedeliştii "trăiesc bine"

"Pur şi simplu o şleahtă de milogi s-au ploconit în faţa lui Traian Băsescu şi au ieşit de acolo, adică de la întâlnire, au oftat, şi-au dat ochii peste cap şi au încercat să ne spună, ca orice alt activist de partid înainte de 1989, că, într-adevăr e greu, e groaznic, e absurd, dar nu au ce face", a descris Crin Antonescu atitudinea parlamentarilor puterii la întâlnirea în care şeful statului i-a anunţat că scrisoarea de intenţie către FMI trebuie să conţină ceea ce a decis el.

Preşedintele PNL a afirmat că, în acest fel, parlamentarii din arcul puterii, se fac complici la degradarea democraţiei din România, în timp ce îşi continuă afacerile proprii.

"Asta au făcut Traian Băsescu şi complicii săi din democraţia românească, din Guvernul României, din Parlamentul României: nişte caricaturi. Nişte caricaturi care însă se ţin foarte bine în continuare, pentru că parlamentarii pedişti, care nu pot să-şi manifeste dragostea faţă de popor, continuă să încaseze, prin firmele lor, prin firmele mamelor lor, şi - nu e nicio înjurătură - prin toate părţile posibile. Acolo, într-adevăr, lucrurile merg bine, acolo într-adevăr, vorba lui Traian Băsescu, se trăieşte bine", a declarat Antonescu.

Doamna ministru, sau ţoapa de la colţ?

Liderul liberal a luat-o în vizor şi pe Elena Udrea, care i-a cerut, într-o declaraţie publică, lui Crin Antonescu, să intervină pe lângă omul de afaceri Dinu Patriciu pentru ca acesta să-şi achite obligaţiile financiare care decurg din tranzacţia efectuată anul trecut, prin vânzarea acţiunilor Rompetrol către compania Kaz Munai Gaz din Kazakhstan.

"Ce să rezolve Guvernul cu mine? Mi-a vândut mie Rompetrol, a vândut Rompetrol PNL-ului?", a replicat Antonescu, afirmând că "vorbele doamnei Udrea sunt vorbe pentru o femeie simplă, cu patru clase", şi că "doamna Udrea este ministru, nu vorbeşte aşa, ca ţoapa la colţ".

Antonescu a declarat că statul are toate instrumentele necesare pentru a acţiona dacă are indicii că tranzacţia Rompetrol ar fi fost nelegală. "Trebuie să spună clar: Patriciu sau Rompetrol datorează statului român asta, iar statul român, adică eu, Elena Udrea, cu prietenul meu Traian Băsescu, prietenul meu Daniel Morar, cu băieţii de la Serviciile secrete, cu armata, cu F16, ne ducem până în pânzele albe şi ne luăm datoria. Nu-i lasă Antonescu? Le spun de aici, de la Oradea, că îi las să rezolve problema. Păi ce, ţara asta-i sat fără câini?"...

Şi cu bani împuţinaţi, şi cu taxe mărite

Crin Antonescu a mai declarat joi la Oradea că nu crede că salariile vor reveni la actualul nivel, după cele şase luni în care preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au afirmat să trebuie reduse temporar, susţinând că într-un interval de trei-şase luni va fi o nouă "intervenţie" a şefului statului.

"Eu cred că într-un interval de trei până la şase luni vom asista la o nouă intervenţie a preşedintelui, nu ştiu la ce oră şi în ce stare, şi sub ce influenţă, o intervenţie care ne va arăta că este foarte greu, că este o criză a întregii Europe, că mogulii media şi opoziţia continuă să îşi facă de cap, că trebuie să strângem cureaua şi că, aşa cum a arătat FMI în înţelepciunea lui, şi fără îndoială şi cu acordul guvernatorului Mugur Isărescu, trebuie să creştem nu mult, cu patru-cinci procente, cota unică, şi TVA", a spus Antonescu.

PNL n-a furat, PD-ul da

În conferinţa de presă susţinută la sediul PNL Bihor, Antonescu a criticat şi faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sugerează acum, după doi ani de la guvernarea liberală, că aceasta a risipit bugetul, deşi la vremea respectivă n-a schiţat nicio atitudine prin care să fi dezaprobat politica Guvernului Tăriceanu.

"Îmi pare rău să o spun, discuţiile despre 2007-2008 au devenit acum tema propagandei, de la Traian Băsescu, de la PDL şi, din păcate, şi de la Banca Naţională. Această instituţie, împreună cu Traian Băsescu şi cu PDL, discută întruna despre dezmăţul din 2007-2008, cum îl numesc dânşii, şi nu răspunde la câteva întrebări. Să ne spună BNR dacă în 2007-2008 a luat o poziţie publică în raport cu actele guvernului de atunci. Eu nu îmi aduc aminte. Am o vârstă, poate că uit, dar poate îmi aduc aminte dânşii. Să spună ce cifre de prognoză a agreat Banca Naţională, împreună cu primul ministru Tăriceanu şi ministrul Finanţelor Vosganian în 2008. Dacă atunci cumva BNR a dat nişte cifre îngrijorătoare, iar primul-ministru şi Vosganian au răspuns: «Fugi de-aici, domnule, noi facem cum ştim noi», aştept respectuos şi curios răspuns la aceste întrebări", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a susţinut că guvernarea PNL nu a risipit banii, aşa cum face de doi ani încoace Guvernul condus de Emil Boc, în folosul clientelei PDL. "Prudentă sau nu, corectă sau nu, politica Guvernului Tăriceanu a împărţit banii la oameni şi la comunităţi, nu la clientelă. Nimeni nu a putut să vină şi să spună că a deversat banii ţării la o firmă la care era acţionară mama lui Tăriceanu, mama lui Vosganian sau mama mea. Ştim unde sunt banii cheltuiţi de guvernarea Tăriceanu, dar nu ştim unde sunt banii cheltuiţi de guvernarea Băsescu, Geoană, Ponta, Boc, în 2009, şi banii cheltuiţi în 2010 de guvernarea PDL", a spus Antonescu.

Ponta: Un tânăr socialist cu idei bătrâne

Pe de altă parte, preşedintele PNL a criticat şi susţinerile omologului său social democrat, Victor Ponta, potrivit cărora redresarea economiei este posibilă prin creşterea fiscalităţii.

"Bătrâna idee a tânărului socialist Victor Ponta, care spune iar cu impozitele, iar cu haiducia, este o idee pe care domnia sa sigur că o susţine pentru că s-a gândit ca în fine socialismul să fie asociat în România cu impozitul progresiv şi nu cu DNA. Dar asta e problema în România? Sunt venituri prea mari, sunt profituri şi înzdrăvenim bugetul statului impozitându-l mai tare? Sau avem probleme că nu se mai mişcă nimic?", a spus Crin Antonescu, la Oradea, criticând ideea că introducerea impozitului progresiv ar putea aduce la bugetul de stat venituri mai mari.

Preşedintele PNL a afirmat însă că nu doreşte să polemizeze cu Victor Ponta pe această temă decât după ce actuala putere va fi înlăturată. "Asta este însă o discuţie pe care eu îl invit pe domnul Ponta s-o amânăm pentru perioada post-Băsescu", a spus Crin Antonescu.