Respect pentru Armată

Programată de la ora 16, întâlnirea lui Geoană cu cadrele militare în rezervă şi în retragere din fosta Garnizoană Oradea a început la Filarmonica de Stat după ora 18.30. Candidatul PSD şi-a cerut scuze în faţa asistenţei, motivând că a decolat cu întârziere de la Braşov, din cauza ceţei, şi - pentru că elicopterul de campanie are o autonomie de zbor prea mică - a trebuit să facă la Sibiu o escală pentru alimentare, având apoi greutăţi cauzate de curenţii de aer potrivnici.

Fostul comandant al Garnizoanei, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, i-a dat lui Geoană cuponul de pensie, lansându-se apoi împotriva Guvernului Boc, care a interzis cumulul pensiei cu salariul. "După ce am comandat o brigadă mecanizată de tancuri, am o pensie de 2.000 de lei. Recunosc, este o pensie nesimţită, cum ar zice unii, dar am muncit pentru ea şi acum mi se ia dreptul să mai muncesc", a spus colonelul Bartoş, cerând în acest fel ca prezidenţiabilul PSD să se pronunţe pe această temă.

Geoană nu s-a lăsat rugat şi a afirmat că în mandatul său nu va promulga o asemenea lege, care este "nelegală şi neconstituţională", după cum - aluzie la avansarea generalilor ex-PSD transfugi la PDL - a promis că "în mandatul meu nu se vor primi stele pe bază de obedienţă politică, se va face carieră serioasă şi profesionistă. Nu mă interesează să adun lingăi în jurul meu".

În final, Mircea Geoană, el însuşi fiu de general, a promis că va reda Armatei locul cuvenit şi va face din ea, cum era, o instituţie respectată.

Mircea şi Mihaela

Imediat după încheierea speech-ului, candidatul PSD, însoţit de soţia sa Mihaela Geoană, s-a deplasat la Lotus Center, pentru a asista la înmânarea către mamele care îşi cresc singure copiii banii şi cadourile adunate la iniţiativa Fundaţiei Pro Valoare împreună cu partenerii acţiunii filantropice, între care Lotus Center, Grup West şi Carrefour.

"Îi felicit pe cei care s-au implicat în această acţiune, care poate fi un exemplu", a spus Geoană, adăugând că dacă va ajunge preşedinte al României va stimula Guvernul şi Parlamentul să adopte o lege în baza căreia munca voluntară să fie recunoscută ca vechime în muncă la stabilirea nivelului pensiei, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, în primul rând în SUA, unde candidatul PSD a fost ambasador în anii 90.

Dispariţie misterioasă

Cu toate că al treilea moment al vizitei era fixat să se desfăşoare la fabrica de componente electronice Connectronics de pe Calea Borşului, unde Mircea Geoană promisese că va face şi declaraţii de presă şi că va răspunde întrebărilor jurnaliştilor, imediat după ieşirea din complexul Lotus prezidenţiabilul PSD a dispărut fără urmă, iar staff-ul partidului a declarat că nu se ştie în ce direcţie a luat-o.

Potrivit surselor din partid, însă, se pare că Geoană a fost şi obosit, dar şi iritat de declaraţiile făcute vineri de către Traian Băsescu, care a spus că l-a sunat pe liderul PSD, însă acesta nu a răspuns, fiind probabil "ocupat să răspundă, ca un lacheu, apelului lui Sorin Ovidiu Vântu".

De asemenea, Băsescu a declarat că îl provoacă pe Geoană la o înfruntare care să aibă loc sâmbătă, de la ora 16, la Cluj-Napoca, acolo unde candidatul PDL adună circa 15-20 de mii de susţinători la un miting organizat de filialele din Transilvania ale democrat-liberalilor. Cum Geoană n-a răspuns la provocare, singurul care se va prezenta la înfruntarea cu Băsescu chiar în mijlocul PDL-iştilor rămâne candidatul PNL, Crin Antonescu, acesta anunţând public că se va "duela" cu actualul preşedinte "oriunde, la orice oră şi în orice condiţii".