În Piaţa Unirii, la ora 19.40, sunt estimaţi mai mult de 3.000 de participanţi care au ascultat "Declaraţia bihorenilor cinstiţi şi responsabili către ţară", citită de către unul din cei doi organizatori, Sebastian Duma, urcat pe soclul statuii lui Mihai Viteazul.

Declaraţia arată că: "Noi bihorenii liberi care ne-am adunat în Piaţa Unirii în aceste zile de foc, când ţara întreagă este în pericol de a fi confiscată în folosul unei bande de politicieni corupţi (…) care au reuşit să-şi instaleze un Guvern cu misiunea clară şi precisă de a trece fraudulos, în miezul nopţii, pe ascuns, o lege flash OUG care să-i scape de condamnările penale primite deja şi de dosarele în care sunt sau urmează să fie cercetaţi penal, noi, oamenii informaţi, educaţi şi cu un nivel de cultură generală care ne spune că nu este normal ca un Guvern şi nişte partide care au majoritatea în Parlament să se comporte ca un grup infracţional organizat. Noi, poporul, cei care ne-am săturat să mai fim minţiţi, furaţi, abuzaţi (…) de către o clasă politică îmbătrânită în rele şi care legiferează în interes propriu şi nu pentru binele şi în interesul public, declarăm: Vom fi în stradă până când PSD-ALDE vor anunţa şi vor pune în practică…". Urmează 12 revendicări.

Acestea vizează Abrogarea OUG 13 în mod clar şi fără posibilitate de interpretări, renunţarea la orice încercare de proiect legislativ care să favorizeze corupţia indiferent de procedură (Ordonanţă sau proiect de lege), organizarea unui referendum anti-corupţie (deja iniţiat de preşedintele Iohannis), posibilitatea de control de constituţionalitate a legilor şi OUG inclusiv la iniţiativa directă şi nemediată a cetăţenilor (nu numai prin Avocatul Poporului), demisia imediată a Guvernului Grindeanu (cu motivarea că a dat Ordonanţe într-un mod mişelesc şi a refuzat dialogul onest pe marginea lor, astfel încât nu mai prezintă încredere), demisia din fruntea Camerei Deputaţilor a lui Liviu Dragnea şi din cea a Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu ("ambii având grave probleme cu justiţia").

De asemenea, proclamaţia cere numirea unui ministru al Justiţiei independent politic, depolitizarea numirilor şi angajărilor pe funcţii publice ("ocuparea lor doar prin concurs"), eliminarea avizului Parlamentar pentru cercetarea penală, reţinerea, arestarea şi percheziţionarea demnitarilor (cu motivarea că "imnunitatea parlamentară trebuie să-i apere pe parlamentari doar în ce priveşte declaraţiile lor politice, atât şi nimic mai mult", astfel încât toţi cetăţenii să fie egali în faţa legii).

Proclamaţia mai cere stabilirea interdicţiei exprese prin lege ca politicienii condamnaţi la închisoare chiar şi cu suspendare precum şi cei inculpaţi sau urmăriţi penal să nu mai poată ocupa funcţii de demnitate publică. Penultima revendicare trecută în proclamaţie se referă la modificarea legislaţiei electorale în aşa fel încât "să permită cu adevărat participarea la viaţa publică şi politică a ţării, fără îngrădiri sau bariere profund neconstituţionale (…) a tuturor cetăţenilor care au dreptul de a alege şi de a fi aleşi".

În sfârşit, cea din urmă revendicare vizează organizarea de alegeri anticipate: "nu mai putem avea încredere într-un parlament în care majoritatea este deţinută de aceiaşi oameni care au girat acţiunile inconştiente şi de-a dreptul criminale ale Guvernului Dragnea – Tăriceanu – Grindeanu. Mâine, toţi aceşti oameni vor relua ofensiva împotriva Justiţiei, dar de data asta în Parlament".

Din mulţime câteva persoane au cerut organizatorilor mitingului să fie adăugat şi un al 13-lea punct pe declaraţie în scopul legiferării votului obligatoriu, la fel ca în Grecia, afirmând că situaţia în care am ajuns acum a fost provocată de faptul că la alegerile parlamentare din 11 decembrie şi în general la alegerile din România se prezintă mai mult activiştii şi membrii de partid. Asta, în vreme ce cetăţenii -  sub motiv că s-au săturat de politică – remarcă după alegeri că acestea sunt câştigate de către partidul cu cei mai mulţi activişti, iar apoi Guvernul format de acesta, profită de scorul electoral pentru a face legile după cum doreşte. "Asta nu-i o democraţie sănătoasă", a spus unul dintre cei care au cerut adăugarea votului obligatoriu.

Organizatorii protestului, care au şi redactat proclamaţia, au afirmat că nu pot adăuga acum această revendicare, însă se poate discuta şi despre acest lucru.

Tot duminică seara, în Oradea:

Orădenii au început să se adune în Piaţa Unirii şi discută despre posibila capcană din Ordonanţa de abrogare

Un grup de adolescenți a cântat în Piaţa Unirii: "Milioane de români pe stradă / Milioane, Dragnea să ne vadă…" (VIDEO)

La Oradea s-a citit "declaraţia bihorenilor cinstiţi şi responsabili", care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate (FOTO/VIDEO)

Tot mai mulţi orădeni în Piaţa Unirii. Traseul marşului de duminică seara a fost schimbat! (FOTO)​

Record de participanţi şi la Oradea: 7.000 de persoane sunt în stradă! (FOTO/VIDEO)