Competitori din țară și străinătate au început vineri proba de dresaj din cadrul competiției internaționale de atelaje ajunsă deja o tradiție la Oșorhei, la doi pași de Oradea. Echipați în costume, cu cravată, pălărie și mănuși, concurenții, între care și doi campioni mondiali, strunesc cai de rasă, lipițani, noniuși și KWPN, de o frumusețe desăvârșită și antrenați ani întregi cu răbdare, pasiune și... mulți bani.

„Ca un eveniment de Champions League”

Concursul internațional de atelaje (la doi și patru cai), la care anii trecuți au participat și echipaje din Franța, Germania, Spania ori Italia, este organizat de Clubul Sportiv Oșorhei și Primăria comunei, fiind cea mai amplă competiție de acest fel desfășurată în România. Este clasificat de Federația Internațională Ecvestră ca un concurs de 3 stele, obligatoriu pentru calificările în campionatele europene și mondiale de profil.

Anul acesta, pe cele câteva hectare ale pășunii din Oșorhei rezervate competiției – amenajate cu puțuri de apă, grupuri electrice mobile, grajduri mobile și chiar dușuri speciale pentru toaletarea cailor – au ajuns 27 de echipaje din România, Ungaria, Serbia, Slovacia și Grecia. Mulți concurenți au făcut pe drum chiar și două zile, în autotrenuri speciale, cu spații pentru oameni, climatizate, cu dormitoare, bucătării și băi, precum și spații separate pentru caii al căror preț începe de la 50.000 euro. Astfel, în total caii aduși la Oșorhei valorează milioane de euro.

„Din 2009, organizăm asemenea concursuri, de amploare mai redusă, de Zilele Comunei, iar de patru ani și această competiție internațională, care este pentru sporturile hipice ca un eveniment de Champions League pentru fotbal, pentru că am vrut să punem comuna, unde sunt mulți iubitori ai cailor, pe harta ecvestră a lumii”, spune primarul Ioan Gligor.

Trei zile de întreceri

Ca de obicei, prima zi a concursului a fost dedicată probei de dresaj: echipajele – om, cal, atelaj – evoluează între 8 și 10 minute pe pistă (din cauza secetei care a uscat iarba, pășunea e udată cu apă din cisterne periodic), fiind urmărită poziția de mers a cailor la pas și la trap. Concurenții au de executat semicercuri, dar echipajele trebuie să strunească animalele și în așa fel încât să stea nemișcate între 8 și 10 secunde, precum și să dea în „marșarier” între 5 și 5 metri, toate într-o coregrafie cât mai elegantă.

Dacă în prima zi sunt așteptați, după amiază, circa 500 de spectatori, la fel ca în edițiile trecute, pentru cea de-a doua, sâmbătă, numărul acestora e de așteptat să crească, tot la fel ca anii trecuți, la 3.000. Va urma proba de maraton, caracterizată prin mai mult dinamism: într-o primă etapă, concurenții trebuie să parcurgă 5.000 de metri în minim 20 și maxim 22 minute, iar în a doua să străbată o pistă cu jaloane, la final caii fiind evaluați pentru măsurarea tensiunii.

Duminică va fi o altă probă palpitantă, cea de obstacole, amplasate la distanțe de 1,65 și 1,70 metri între ele, pentru ca atelajele, cu un ecartament (distanță între roți de 1,5 metri), să parcurgă pista ca pe un labirint, cât mai rapid și, bineînțeles, tot fără să le atingă.

Secretul reușitei stă în antrenamentele asidue, zilnice, ale echipajelor, în funcție de pregătirea acestora caii fiind struniți de oameni așa încât să fie și rapizi, și eleganți, și preciși în toate probele.

Veteranul, un septuagenar

Între participanți din acest an se numără și doi campioni mondiali, cu atelaje cu 2 și 4 cai, iar veteranul competiției este chiar un localnic din Oșorhei, Carol Ciorba, în vârstă de 74 de ani.

Anul acesta, întrecerile încep în fiecare zi la ora 11.00 și vor dura câte șase ore vineri și sâmbătă, iar duminică patru ore. Sâmbătă va avea loc și o festivitate de premiere, iar la finalul zilei organizatorii de la CS Oșorhei și Primăria comunei oferă și un spectacol pe scena anume amenajată.

Orădenii, dar nu numai, sunt așteptați în număr cât mai mare la Oșorhei, având ocazia să urmărească o întrecere dintr-un sport elegant, dar și să vadă, pe viu, ce înseamnă culisele organizatorice ale unui asemenea eveniment, de la grajdurile mobile până la felul în care caii de rasă fac dușuri și sunt toaletați așa cum merită campionii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!