Soarele strălucitor și vremea caldă au fost aliații perfecți ai celor 15 plăcintari care, duminică, au pregătit bunătăți pentru Festivalul Plăcintelor de la Briheni.

Ajuns la a șaptea ediție, festivalul a strâns numeroși amatori de bucate tradiționale specifice zonei.

„Sunt folosite tehnici tradiționale. Avem zeci de feluri de plăcinte, de la varză, cartofi, prune, dovleac, cireșe. Orice dorești”, a declarat Adrian Apan, referent în cadrul Centrului de Cultură a județului Bihor și unul dintre organizatorii evenimentului, alături de parohia ortodoxă din Șuștiu-Briheni.

Festivalul gastronomic s-a ținut în satul Briheni, unde vizitatorii au ajuns după ce au trecut printr-un „tunel” verde de pădure, pe o șosea îngustă, de o bandă și jumătate. La intrarea în sat, musafirii au trebuit să lase mașinile în două parcări improvizate pe câmp, pentru că doar localnicii au avut voie să intre motorizați. Ca să nu blocheze traficul prin sat, vizitatorii festivalului au fost obligați să facă o plimbare de aproape doi kilometri pe jos, binevenită într-o duminică însorită de toamnă.

Plăcintele s-au vândut ca pâinea caldă. Una cu varză costa 20 de lei, iar o plăcintă cu brânză 10 lei. „Acuma le-am făcut”, a spus o plăcintăreasă clienților ei, deloc puțini.

Majoritatea comercianților au fost îmbrăcați în costume populare, subliniind caracterul tradițional al evenimentului. Pe lângă arhaicele plăcinte, au vândut și alte bunătăți: clătite cu brânză și vanilie, pită unsă ori colacul secuiesc „kurtos”.

Tot la festival, o tânără, Ioana din Sighiștel, învăța doritorii să picteze ouă de Paști. De la alți artizani, cei mici și cei mari au putut deprinde alte tehnici, precum pictatul icoanelor.

Pe lângă tarabele multe și aglomerate, festivalul a fost completat cu o scenă pe care duminică au urcat numeroși cântăreți și dansatori de muzică populară, într-un program prezentat de artista Ioana Urs. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!