Scandal straşnic marţi dimineaţă în faţa şi în interiorul sediului PPDD din strada Sucevei, unde au descins zece membri de partid din comuna Popeşti, să li se înregistreze demisiile. Motivul? Biroul Naţional de Coordonare al partidului a decis, pe 30 octombrie, să dea afară din partid doi consilieri locali popeşteni, Pityu Bencic şi Mihai Holohoş, în condiţii nestatutare şi fără ca aceştia să fi fost în prealabil audiaţi de vreun for al partidului.
Excluşi fără să ştie
"Biroul Naţional a decis excluderea celor doi colegi consilieri locali fără să le comunice dacă au încălcat vreo prevedere statutară, fără să-i audieze în prealabil şi fără să mă anunţe nici pe mine, deşi sunt preşedintele organizaţiei comunale Popeşti. Excluderea lor a fost motivată cu articolul 16 din statut, cum că au adus prejudicii partidului, dar nu se spune în ce a constat prejudiciul. Mai mult, articolul 14 din statut spune că membrii PPDD care deţin poziţii de aleşi locali pot fi excluşi doar la propunerea preşedintelui Biroului Executiv al organizaţiei locale, adică a mea, dar pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic", a declarat la faţa locului Dorin Curtean, primarul comunei Popeşti, care şi-a însoţit colegii la Oradea.
Potrivit acestuia, Biroul Judeţean Bihor al PPDD i-a comunicat hotărârea de la "centru", semnată de prim-vicepreşedintele Vasile Petruţ şi de secretarul general Alexandru Tirla, pe 1 noiembrie, tot fără a-i explica cu ce anume ar fi greşit cei doi. Ulterior, şi ceilalţi patru consilieri locali PPDD din comună, precum şi ceilalţi 13 foşti candidaţi la funcţia de consilier local la alegerile din vara anului trecut, au decis să-şi prezinte demisiile din partid.
Prostituaţii!
PPDD-iştii din Popeşti s-au adunat la sediul organizaţiei judeţene din strada Sucevei în jurul orei 10, chemând şi presa locală. Ei au acuzat conducerea judeţeană şi centrală a partidului de "dictatură" şi "totalitarism", şi au aşteptat ca un membru al Biroului Judeţean să ajungă la sediu pentru a le înregistra demisiile.
"Ăsta nu mai este partid, îi casă de toleranţă! Nu ne-a fost respectat niciun drept la apărare, nu ştim ce vină avem în faţa partidului. Ştim, în schimb, că organizaţia noastră este singura din Bihor în care avem primar şi şase consilieri, şi că şefii filialei şi-au bătut joc de noi", au strigat demisionarii.
Ei l-au acuzat pe fostul preşedinte al PPDD Bihor, Ioan Lascău (încarcerat în urma unei condamnări la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupţie comise la începutul anilor 2000, când conducea Direcţia de Finanţe a judeţului), pe deputatul Ioan Hulea (pus de la Bucureşti în locul lui Lascău), pe prim-vicepreşedintele Vasile Petruţ şi pe secretarul general Alexandru Tirla că au luat bani de la membri de partid fără să le dea chitanţe, că şi-au însuşit sumele adunate şi că şi-au împărţit funcţii în mod netransparent.
"O să facem plângere la Curtea de Conturi şi la Parchet, că am dat în campanie 30.000 de lei şi nu am primit chitanţă. Au încasat şi cotizaţiile, tot fără să dea chitanţe la oameni. O să facem şi un miting, să-i cerem lui Hulea să îşi dea demisia de onoare din Parlament, că nu mai reprezintă pe nimeni. Oricum, nu a mers niciodată în judeţ să mulţumească membrilor de partid sau să discute cu ei! Alina Popa, amanta lui Lascău, a ajuns consilier judeţean în locul lui şi Vasile Petruţ în locul lui Hulea deşi ea era pe locul 8 şi el pe locul 13 pe lista de candidaţi de anul trecut", a declarat Dorin Curtean.
Puci organizat
După o aşteptare de circa 20 de minute, la sediul PPDD Bihor a ajuns secretarul general Alexandru Tirla şi prim-vicepreşedintele Vasile Petruţ, care iniţial au refuzat să înregistreze demisiile.
Pentru că oamenii au început să strige şi s-au îmbrâncit cu Tirla, Petruţ a vrut să cheme la faţa locului un echipaj de Jandarmerie, intenţia sa stârnindu-i şi mai mult pe demisionari. Când l-au întrebat pe Petruţ de ce au fost excluşi cei doi consilieri locali, acesta a spus că "nu ştie" şi că "decizia s-a luat la vârf", iar el nu a putut să se opună, pentru că este "disciplinat".
Totuşi, el a încercat să-i facă pe oameni să se răzgândească, spunând că dacă pleacă din PPDD nu-şi vor putea "relansa" carierele politice, ceea ce i-a atras un cor de huiduieli. Ulterior, el le-a reproşat demisionarilor că sunt "uneltele" primarului Dorin Curtean, care ar fi făcut o înţelegere cu PSD, pentru ca la următoarele alegeri să candideze cu toţii din partea acestei formaţiuni.
Atât primarul, cât şi cei zece demisionari au negat această intenţie şi au dezminţit orice înţelegere cu PSD, numindu-l totodată "slugă" pentru că înainte de a veni în PPDD, "la masa pusă", a fost membru de vază în PDL şi apropiat al fostului primar Petru Filip, acum senator PSD de Vrancea. "Nu vă e ruşine? Nici nu ne cunoaşteţi. Nu vă e ruşine că voturile noastre v-au făcut consilier judeţean şi acuma ziceţi aşa ceva? Aţi venit direct din PDL, unde l-aţi slugărit pe Filip!", i-au reproşat demisionarii lui Petruţ.
Hulea, ocupat
În cele din urmă, după aproape două ore de ţipete şi îmbrânceli, inclusiv în stradă, în faţa sediului organizaţiei, secretarul general al PPDD Bihor a înregistrat demisiile celor şase consilieri şi celor 13 foşti candidaţi ai acestui partid la Consiliul Local, pe baza procesului-verbal al şedinţei organizaţiei comunale la care aceştia şi-au depus, luni seară, demisiile.
Contactat de BIHOREANUL, deputatul Ioan Hulea, preşedintele interimar al PPDD Bihor, a declarat că se află la Cluj şi că îşi va preciza poziţia cu privire la scandalul din organizaţie la finele acestei săptămâni. "Vineri voi fi în Oradea şi voi ţine o conferinţă de presă unde îmi voi spune punctul de vedere. Acum nu pot, pentru că nu pot vorbi doar pe baza unor informaţii unilaterale", a spus Hulea.
Demisiile consilierilor şi foştilor candidaţi ai PPDD la funcţia de consilier local din Popeşti sunt puse pe seama unei înţelegeri făcute de primarul Dorin Curtean cu PSD, astfel încât să forţeze declanşarea de alegeri anticipate pentru Consiliul Local al comunei, la care demisionarii ar urma să candideze din partea PSD.