Municipalitatea orădeană a modernizat anul trecut 23 de străzi, majoritatea din vatra veche a cartierului Ioşia.

Cu toate acestea, procentul străzilor nemodernizate a rămas constant. "În ciuda investiţiilor făcute de Primărie, o să constataţi că numărul străzilor nemodernizate creşte, ca urmare a dezvoltărilor urbane", a declarat joi, şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate pe anul 2016.

Altfel spus, odată cu construcţia de noi locuinţe în intravilanul oraşului, sunt înfiinţate periodic străzi noi.

La sfârşitul anului trecut, 71,2% din totalul străzilor orădene erau asfaltate. "Dintr-un număr de 879 de străzi, în lungime totală de circa 432 kilometri, 626 de străzi, în lungime de circa 322,37 kilometri, sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 253 de străzi în lungime de circa 109,53 kilometri sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii", a spus Ghitea.

2.232 de parcări noi

În ceea ce priveşte străzile deja asfaltate, municipalitatea a făcut anul trecut lucrări de plombare şi turnare de covoroaşe asfaltice pe 120 de artere, utilizând o cantitate de 1.354 de tone de asfalt.

La fel, anul trecut municipalitatea a reparat sau amenajat noi trotuare pe circa 26 de străzi şi bulevarde şi a montat 592 de stâlpişori metalici şi 102 metri de balustradă metalică pentru protecţia lor.

În 2016 au mai fost amenajate 2.232 de locuri de parcare, între care 60 de locuri în zona Pieţei Ghioceilor şi în vecinătatea parcării supraterane din spatele Palatului de Justiţie. "Din 2008 până în prezent Primăria a amenajat circa 17.000 de locuri de parcare", a spus Ghitea.

7 blocuri reabilitate în 2016

Conform raportului de activitate al Direcţiei Tehnice, până la sfârşitul anului 2015 în Oradea au fost reabilitate termic 77 de blocuri, din care 32 de blocuri din fonduri guvernamentale şi 45 de blocuri din fonduri europene.

Anul trecut municipalitatea a coordonat reabilitarea a încă 7 blocuri. "În acest moment sunt reabilitate în total 84 de blocuri, ceea ce este foarte puţin faţă de cele circa 2.000 de blocuri din municipiu", a afirmat directorul.

Anul acesta municipalitatea va trebui să revizuiască, potrivit noilor condiţii, proiectele făcute pentru reabilitarea a 75 de blocuri pentru a le putea ataşa cererilor de finanţare din fonduri europene. În evidenţele Primăriei figurează peste 300 de cereri pentru reabilitarea termică a unor blocuri.

Printre lucrările coordonate anul trecut de Direcţia Tehnică s-au mai numărat: construcţia pasajului subteran care leagă strada Secarei de Bulevardul Ştefan cel Mare, amenajarea piaţetei din faţa magazinului Crişul, amenajarea trotuarului care leagă Piaţa Unirii de Parcul 1 Decembrie şi altele.