Au tras linie. Consiliul Local Oradea a aprobat luni, cu 14 voturi din partea grupului PNL, folosirea excedentului bugetar aflat în conturile municipalităţii la sfârşitul anului 2017 pentru finanţarea investiţiilor de anul acesta. Reprezentanţii PSD şi UDMR au preferat să se abţină de la vot.

"După operaţiunile de închidere a bugetului pe 2017, ne-a rămas un excedent de 1,8 milioane lei, bani care vor fi folosiţi anul acesta pentru investiţii", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Primăria a cheltuit în ultima săptămână lucrătoare din decembrie circa 20 milioane euro ca să nu piardă banii. Conform noilor prevederi, din alocările financiare care vor fi făcute municipalităţii anul acesta, bugetul central va scădea jumătate din excedentul bugetar de la sfârşitul anilor 2016 şi 2017.

Reduceţi impozitele!

Pe de altă parte, la încheierea şedinţei, consilierul PSD, Adrian Negrea, a făcut apel la conducerea municipalităţii şi a Direcţiei Economice să revină asupra deciziei de majorare cu 20% a impozitelor pe proprietate pe considerentul că prin Legea bugetului, Guvernul se obligă să returneze integral municipalităţii sumele luate la bugetul central după diminuarea impozitului pe venit.

"Grupul PSD va ruga executivul să revină la nivelul impozitelor din 2017 având în vedere că Guvernul asigură aceste sume de la bugetul central", a spus Negrea.

În replică, viceprimarul Florin Birta a spus că sumele promise de bugetul central nu acoperă integral pierderile oraşului. "Cred că ar trebui să studiaţi ce a însemnat pentru Oradea încasările din impozitul pe venit. Noi în fiecare an am crescut veniturile din această sursă prin creşterea salariilor şi a numărului de locuri de muncă. Creşterea din 2018 nu o vom avea pentru că nu va fi acoperită de la bugetul central. Vă rog să verificaţi", a spus Birta.