Municipalitatea redescoperă şcolile profesionale. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă înfiinţarea şcolii profesionale "Eurobusiness".

"Una dintre cererile principale ale companiilor care vin în Oradea este de forţă de muncă calificată. Prin înfiinţarea acestei şcoli profesionale, care va funcţiona începând din toamnă, firmele nu vor mai fi nevoite să cheltuiască sume importante cu calificarea personalului, iar absolvenţii vor avea şanse sporite să îşi găsească un loc de muncă", a spus primarul.

Doi ani de şcoală

În primul an de funcţionare, şcoala profesională Eurobusiness, cu o durată de doi ani, va pregăti 140 de elevi, absolvenţi ai clasei a IX-a în specializări precum electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, sculer matriţer, electronist aparate şi echipamente, operator maşini cu comandă numerică şi confecţioner încălţăminte.

Specializările au fost alese după consultarea cu companiile private Celestica, Comau, Connectronics, Faist, Plastor, Plexus, UAMT, Emerson şi Comodi.

"Va trebui să îi învăţăm pe copiii noştri că a munci nu este o ruşine. Degeaba faci o facultate în domeniul relaţiilor internaţionale dacă la sfârşit nu îţi găseşti nicăieri loc de muncă şi ajungi să pleci din ţară ca să speli vase în străinătate. La Emerson, de exemplu, un strungar bun este mai bine plătit decât un inginer", a spus Bolojan.

Accent pe practică

Proiectul primei şcoli profesionale din ţară inţiată de o administraţie locală a prins contur ca urmare a unui parteneriat încheiat de municipalitate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, cu colegiile tehnice Traian Vuia, Constantin Brâncuşi şi Transilvania, dar şi cu firmele Romarketing şi Eurobusiness Parc. De altfel, cursurile se vor ţine în cadrul celor trei licee.

"Se va pune un accent foarte mare pe practică. Dacă absolvenţii unui liceu tehnic ajung să îşi caute de muncă în domeniu fără să fi pus mâna pe un utilaj, cei de la şcoala profesională vor face practică în fabrică. În primul an de studiu, 60% din timp va fi alocat pentru pregătirea practică, iar în al doilea 75% din timp va fi rezervat pentru practică, fapt care la sfârşitul cursurilor va însemna aproape garanţia unui loc de muncă după absolvire", a spus Delia Ungur, directorul Parcului Industrial Eurobusiness.

Ungur a afirmat că din dorinţa ca elevii să se pregătească încă din şcoală pe maşinile pe care vor lucra la absolvire, companiile orădene s-au declarat dispuse să doneze utilaje şcolilor şi le vor asigura tinerilor transportul gratuit la fabrică pentru efectuarea perioadei de practică.

"Practica se va face în atelierul şcolii şi în fabrică. Pentru aceasta, până la începerea anului şcolar, maiştrii care vor pregăti elevii vor urma la rândul lor o perioadă de pregătire în companiile partenere", a declarat directoarea.

Studii "salarizate"

Prezent la conferinţa de presă, şeful Inspectoratului Şcolar, Daniel Negrean, a spus că elevii viitoarei şcoli profesionale nu doar că vor avea garanţia unui loc de muncă după absolvire, dar vor fi şi plătiţi pe perioada studiilor. "Ca un stimul, statul acordă o bursă de 200 lei pentru fiecare elev care frecventează învăţământul profesional, nu are absenţe şi îşi promovează examenele. La această sumă se va mai adăuga o bursă care va fi plătită de fabrică", a spus Negrean.

Valoarea burselor şi modul în care vor fi acordate pentru toţi elevii sau numai pentru cei mai performanţi va fi stabilit de fiecare companie în parte şi va fi anunţat în următoarele săptămâni.

Primăria vrea să lanseze începând din cea de-a doua jumătate a lunii martie o campanie de promovare a noii şcoli profesionale pentru a încuraja elevii să se înscrie. În cazul în care numărul doritorilor va fi mai mare decât cele 140 locuri rezervate, elevii vor fi departajaţi în baza unor teste.

Model nemţesc

Şcoala Eurobusiness Oradea a fost gândită după modelul Şcolii Profesionale Kronstadt Braşov, înfiinţată anul trecut în baza unui parteneriat între Clubul Economic German (DWK) şi Colegiul Tehnic Mircea Cristea din localitate.

Dacă în primul an de funcţionare unitatea a pregătit 228 de elevi în specializările mecatronică şi operatori maşini cu comandă numerică, în cel de-al doilea an a mai fost adăugată, la cererea companiilor, şi specialitatea turism. Elevii şcolii Kronstadt sunt remuneraţi cu burse lunare în valoare de 400 lei.