Intenţionat sau nu, Primăria Oradea a omis să anunţe cu câteva zile înainte dezbaterea publică a bugetului local pe anul 2017, desfăşurată vineri, de la ora 16, iar rezultatele s-au văzut.

La întâlnire au participat circa 20 de orădeni şi patru consilieri locali veniţi să ia pulsul dezbaterii. Astfel, în sala mare a Primăriei au putut fi văzuţi liberalul Laurenţiu Chiană, udemeristul Kiss Gabor şi social-democraţii Adrian Negrea şi Mariana Blaga.

Asistenţa a urmărit prezentarea proiectului de buget local făcută de directorul economic Eduard Florea, care a venit însoţit de adjunctul său Nadia Haş şi de şeful serviciului Buget, Simona Vlad.

Florea a arătat că anul acesta oraşul mizează pe un buget de un miliard de lei, cu 8% mai mult decât anul trecut. Directorul a explicat punctele tari ale bugetului, modul în care vor fi cheltuiţi banii oraşului şi a enumerat principalele investiţii programate pentru anul acesta, de la reabilitarea de clădiri la construcţia unui pod nou peste Crişul Repede.

Bani pentru ong-uri

Principalele propuneri ale participanţilor la dezbatere au fost legate de sprijinul financiar pe care municipalitatea îl acordă elevilor, studenţilor şi ONG-urilor.

Spre exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, Titus Maghiar, a cerut ca municipalitatea finanţeze acţiunile organizate de asociaţiile de profil. "Nu s-au mai acordat fonduri pentru tineri din 2013", a spus tânărul.

Maghiar a mai cerut ca municipalitatea să plătească burse pentru elevii silitori sau provenind din familii cu probleme pentru a recompensa performanţa şi a preveni abandonul şcolar.

La rândul său, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Angela Popa, a cerut municipalităţii ca, atunci când finanţează proiectele ONG-urilor, să ia în calcul şi amploarea proiectelor pentru o evaluare mai corectă a acestora.

La rândul său artistul fotograf Toth Ştefan, preşedintele asociaţiei Euro Foto Art, a cerut realizarea unui clasament al organizaţiilor neguvernamentale locale şi stabilirea celor care sunt de interes local şi necesită o atenţie sporită.

Pe de altă parte, orădeanul Adam Sinka a cerut, în numele vecinilor din strada Gheorghe Doja, alocarea de fonduri pentru reabilitarea reţelelor de apă care coboară de pe deal, pentru a evita pe viitor inundaţiile care apar la cea mai mică ploaie.

Finanţare după rezultat

Reprezentanţii municipalităţii şi-au notat propunerile orădenilor şi au promis că acestea vor fi aduse la cunoştinţa Consiliului Local înainte de supunerea la vot a bugetului pe anul în curs. Au existat, însă, şi răspunsuri punctuale...

Spre exemplu, directorul Florea i-a răspuns reprezentantului Consiliului Judeţean al Elevilor că municipalitatea va pune anul acesta la bătaie un buget de 300.000 lei pentru finanţarea ONG-urilor.

Organizaţiile tinerilor vor putea concura pentru atragerea de finanţări cot la cot cu cele din alte domenii. Cu această ocazie directorul i-a răspuns şi preşedintei Uniunii Femeilor, Angela Popa.

"Un criteriu de selectare a proiectelor care vor obţine finanţare va fi grupul ţintă al acţiunii pe care vrea să o facă. Pentru noi e important ca evenimentul să fie unul de masă, la care să participe cât mai multă lume, şi nu unul de nişă", a spus Florea.

După două ore de discuţii, doar reclamantul din strada Gheorghe Doja, a cărui casă se inundă la fiecare furtună, nu a reuşit să îi smulgă directorului promisiunea unei analize mai atente a propunerii sale. Florea şi-a notat plângerea şi atât, gest care, în lipsa unei finanţări concrete, va rămâne apă de ploaie...

Citiți pe aceeași temă articolul Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut


DREPTUL LA REPLICĂ

„Ne-am înddeplinit obligaţiile legale”

În legătură cu ştirea de mai sus, Primăria Oradea susţine că, prin raportare la cerinţele legii, „și-a îndeplinit obligațiile legale și a anunțat din timp dezbaterea publică a bugetului municipiului pe 2017”, astfel că „titlul folosit în știrea apărută pe site-ul eBihoreanul este unul tendențios și nesocotește flagrant realitatea”.

„Data dezbaterii publice a bugetului care urma să aibă loc în 24 martie ora 16.00 a fost anunțată de către Eduard Florea, directorul economic din cadrul Primăriei Oradea, într-o conferință de presă susținută în data de 10 martie și care a fost publicată pe site-ul www.oradea.ro în aceeași zi”, arată replica.

Primăria mai precizează că, tot în data de 10 martie, pe site-ul propriu, la secțiunea Dezbateri publice, a fost postat anunțul privind dezbaterea publică, cuprinzând data, ora şi locul dezbaterii publice, precum şi faptul că "toţi cetăţenii interesaţi sunt aşteptaţi să participe”.