Vrem arhitect, dar la secret! Postul arhitect şef al Oradiei, scos la concurs de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, fără niciun fel de publicitate în spaţiul public orădean, a stârnit interesul unui singur candidat.

În ciuda importanţei acestei funcţii, rămasă vacantă încă din primul mandat al primarului Ilie Bolojan, şi în pofida criticilor constante din ultimii ani, municipalitatea nu a făcut nicio publicitate concursului, aşa încât să-şi asigure o bază cât mai mare de selecţie a candidaţilor.

Informaţiile legate de procedura de selecţie au fost afişate doar pe site-ul ANFP şi la sediul Instituţiei Prefectului Bihor, în virtutea faptului că aceasta reprezintă în judeţ Guvernul, căruia îi este subordonată Agenţia.

Un loc, un candidat

Organizarea "la secret" a făcut ca la concursul de marţea aceasta să se prezinte doar arhitecta Antonina Cristina Buruiană, care a trecut de această probă, fiind programată să susţină joi proba de interviu.

Născută în Brăila, Buruiană este absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti şi a ocupat în 2004, pentru un an, postul de arhitect şef al oraşului Sighişoara. În prezent, este asistent universitar la Facultatea de Arhictectură şi Construcţii Oradea şi administrator al firmei de proiectare Chris Art.

Postul de arhitect şef al Oradiei a fost vacantat la sfârşitul anilor 2000 prin plecarea din Primărie a controversatului Andrei Luncan. Ani de zile, cea mai înaltă funcţie din instituţie a fost exercitată de directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu. Inginer de profesie, Lipoveanu nu poate ocupa funcţia de arhitect şef pentru care sunt obligatorii studii de arhitectură, cu masterat.

Era obligaţia ANFP

Solicitat de BIHOREANUL să explice condiţiile "confidenţiale" ale concursului, primarul Ilie Bolojan a reacţionat arătând, într-o primă fază, că nu cunoştea detalii cu privire la acesta. "Trebuie să verific la colegele noastre de la Personal", a spus edilul.

Ulterior, Bolojan a spus că a aflat de la acestea că nu Primăria, ci Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat concursul şi tot acesteia îi revenea sarcina de a-i face publicitate. "ANFP a anunţat concursul în Monitorul Oficial, pe site-ul propriu şi în două cotidiene centrale, unul este Jurnalul Naţional. La toate concursurile pe care le organizează ANFP, cele de conducere, publicitatea o face tot ANFP", a spus primarul.

Chiar dacă de organizarea, anunţarea şi desfăşurarea unui concurs a fost responsabilă a structură a administraţiei centrale, este un fapt elementar că el putea fi anunţat şi pe site-ul municipalităţii, dacă nu chiar prin comunicate de presă, care să atragă cât mai mulţi candidaţi.

Chiar şi în aceste condiţii, Bolojan a exclus orice speculaţie privind "predestinarea" funcţiei aşa încât să fie obţinută de singurul candidat.