DNA Oradea a câştigat degeaba, în vară, procesul intentat la Tribunalul Bihor fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, oamenilor de afaceri ungari Bojtor Vilmos, proprietar al mai multor firme offshore, Miklossy Ferenc, patronul Keviep din Debreţin, Miklossy Ferenc Laszlo, directorul East Bau, subisidiară a Keviep, şi orădeanului Gheorghe Roatiş, administratorul firmei Martex Trans.

Deşi Tribunalul Bihor hotărâse condamnarea lui Kiss la 8 ani de închisoare, a lui Rus la 4 ani şi a lui Bojtor la 6 ani, iar faţă de Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş constatase încetarea procesului pe motivul prescripţiei răspunderii din cauza vechimii faptelor de care au fost acuzaţi, Curtea de Apel Oradea a „întors” cu totul sentinţa, hotărând, marţi, ca procesul să fie reluat de la zero, tot la Tribunalul Bihor.

Nerespectarea dreptului la apărare

Potrivit minutei citite de judecătorul Antik Levente, care a precizat că soluţia a fost adoptată în unanimitate, deci în acord de către completul format şi din judecătorii Gabriela Ţarcă şi Mihail Udroiu (deşi anterior Antik şi Ţarcă nu se puseseră de acord), judecătoarea care a soluţionat dosarul la Tribunal, Denisa Bic, nu a respectat câteva dintre drepturile la un proces echitabil în ceea ce-i priveşte pe cinci din cei şase inculpaţi: Beniamin Rus, Bojtor Vilmos, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo, precum şi Gheorghe Roatiş.

Referitor la încălcarea acestui drept faţă de Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş, Curtea de Apel a stabilit că judecătoarea de la Tribunal „a reţinut eronat” prescripţia răspunderii, trebuind, de fapt, să se pronunţe asupra acuzaţiei ce le-a fost adusă de DNA, şi anume spălare de bani, dispunând fie achitarea, fie condamnarea.

Pe de altă parte, conform magistraţilor Curţii, judecătoarea a încălcat "semnificativ" dreptul la apărare al inculpatului Bojtor întrucât în luna mai a acestui an a fixat un termen de judecată şi a judecat deşi au lipsit atât inculpatul, cât şi avocatul său ales, dispunând reprezentarea lui de către un apărător din oficiu, ceea ce a însemnat „lipsa apărării efective şi complete”.

În sfârşit, privitor la Beniamin Rus, judecătorii de la Curte a arătat că instanţa de fond nu a motivat sentinţa, neanalizând toate probele propuse de acesta, ci doar preluând "ad literam conţinutul rechizitoriului" (inclusiv cu greşeli gramaticale), astfel că l-a condamnat "fără a evidenţia modul în care a aplicat standardul probei dincolo de orice îndoială rezonabilă".

Ca atare, Curtea a decis desfiinţarea hotărârii de la Tribunal şi a dispus că „rejudecarea cauzei se va relua de la stadiul cercetării judecătoreşti” la aceeaşi instanţă, cu readministrarea tuturor probelor.

Bucuria triumfului

Soluţia Curţii de Apel a fost pronunţată marţi într-o şedinţă publică la care au participat o parte din avocaţii celor şase inculpaţi, dar şi fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss.

Deşi faţă de politician instanţa nu a reţinut încălcarea vreunui drept procesual, încă de la primele cuvinte rostite de judecător – „admite apelurile” – Erwin Kiss a ieşit din sală radiind de bucurie, pentru a-şi suna tatăl şi a-i da vestea care îl scuteşte de cei 8 ani de închisoare, dar şi de plata unei părţi considerabile din suma de 8,5 milioane euro către stat, despre care Tribunalul decisese că a rezultat din infracţiunile comise împreună cu ceilalţi cinci inculpaţi.

La fel de satisfăcut a fost şi unul dintre avocaţii lui Kiss, Răzvan Doseanu, care în câteva minute a postat pe Facebook un mesaj către adversarii din DNA Oradea, poliţistul judiciar Traian Surducan şi procurorul Ciprian Man, fost şef al Serviciului Teritorial.

„Înfrângere zdrobitoare pentru DNA Oradea. Curtea de Apel Oradea a admis azi apelurile inculpatilor si a desfiintat toate condamnarile dispuse fata de inculpatul Kiss Alexandru (reprezentat de Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii) si ceilalti inculpati si a dispus trimiterea cauzei pentru rejudecare de catre Tribunalul Bihor. Decizia Curtii de Apel Oradea a fost adoptata in unanimitate de cei 3 judecatori. SurduMan?” – a scris Doseanu pe Facebook.

Afaceri din politică

DNA Oradea a intentat procesul în vara anului 2015, pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2008, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat înainte de începerea procesului), ar fi aranjat mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme „alese” de ei, contra unor „comisioane” de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut apoi sub preţ terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, precum şi furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş.