Un ex-pesedist spune în gura mare ceea ce ştia toată suflarea: şefii de partid iau şpagă până şi de la propriii colegi. Fostul director al Liceului Horea din Marghita, Iuliu Timar, dezvăluie că preşedintele organizaţiei locale a PSD, Gheorghiţă Lupău, l-a pus să-i transfere în contul bancar personal indemnizaţia sa de consilier municipal, să-i angajeze o "cunoştinţă" şi chiar să "ascundă" tricolorul românesc de la intrarea în şcoală ca să nu supere "hoaverii" din UDMR, împreună cu care pesediştii deţin majoritatea în Consiliul Local.

Pentru că a refuzat, s-a trezit lăsat fără postul de consilier, printr-o decizie de excludere din partid de care nu avusese habar. A dat organizaţia în judecată şi a câştigat, astfel că, în premieră, o organizaţie politică din Bihor e obligată să reprimească un rebel în rândurile sale. Chiar dacă acesta nici nu mai vrea să audă de PSD...

"Veteran" pe tuşă

Iuliu Timar a adunat peste 13 ani de vechime în PSD, înrolându-se în organizaţia municipală din Bistriţa, de unde este originar, încă din 2001, când formaţiunea se numea PDSR şi era condusă de Adrian Năstase. "Măritat" în Bihor, acum mai bine de 5 ani s-a stabilit la Marghita, în 2011 transferându-se în organizaţia locală de aici. S-a remarcat rapid între noii colegi, aşa că în 2012 aceştia l-au pus pe lista de candidaţi la Consiliul Municipal, după ce au decis să nu se alieze cu liberalii în USL, preferând o viitoare alianţă cu UDMR.

Devenit între timp şi director de liceu, nimic nu părea să-i împiedice profesorului ascensiunea politică. Anul trecut, însă, la sfârşitul lunii august, a aflat că organizaţia PSD a transmis Consiliului Local o adresă prin care cerea să constate încetarea de drept a mandatului său şi înlocuirea cu un alt coleg, Gavril Pop. Motivul? Deşi lui nu-i spusese nimeni, nu mai era membru al partidului.

"Cotizaţie" la preşedinte

Excluderea din PSD era o surpriză şi nu prea. Timar era deja în dizgraţia şefului organizaţiei locale, Gheorghiţă Lupău, care îi ceruse mai multe "favoruri", iar el l-a refuzat constant. Disensiunile s-au acutizat acum 2 ani, când la Liceul Horea a fost vacantat postul de secretară, iar Lupău l-a pretins pentru nevasta unui poliţist. "Aveam nevoie de o secretară care să muncească, dar femeia nu ştia nici să pornească un calculator", explică Timar de ce nu şi-a "servit" şeful de partid.

Altă dată, în decembrie 2013, l-a ofensat pe preşedintele PSD Marghita arborând la intrarea în şcoală un tricolor mare: "Era Ziua Naţională, dar mi-a cerut să-l dau jos, că stricăm relaţiile cu UDMR în Consiliul Local".

Şi mai şocant este, însă, că liderul organizaţiei i-a cerut, pur şi simplu, şpagă: "M-a pus să fac act notarial prin care mă obligam să-i virez lunar indemnizaţia de consilier, în valoare de 571 lei. Nu în contul partidului, ca un fel de cotizaţie, ci în contul lui personal".

Cu partidul la judecată

Imediat ce a primit de la CL hârtia prin care PSD Marghita înştiinţa că i-a retras calitatea de membru şi ca atare o pierdea şi pe cea de consilier, Timar a făcut contestaţie la forul ierarhic superior, cel judeţean. "Excluderea a fost abuzivă şi nelegală. Hârtia a fost semnată doar de Lupău şi de secretarul organizaţiei, Daniel Utiu, dar nu s-a făcut şedinţă la care să mă pot apăra, conform Statutului PSD, nu mi s-a imputat nicio încălcare a acestuia şi nu mi-a fost comunicată nici decizia de excludere. Mai mult, fiind membru în conducerea organizaţiei locale, puteam fi exclus la propunerea acesteia numai de cea judeţeană".

Cum de la judeţ n-a primit răspuns, bărbatul a chemat organizaţia locală în judecată, cerând Tribunalului Bihor anularea Hotărârii prin care CL Marghita a luat act de încetarea mandatului său, dar şi a actelor semnate de Lupău. Iar marţea trecută judecătorii i-au dat dreptate, stabilind, practic, să i se recunoască calitatea de membru atât al PSD Marghita, cât şi al Consiliului Local.

"A greşit, plăteşte!"

E adevărat, sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel, ceea ce preşedintele PSD Marghita, Gheorghiţă Lupău (foto), spune că va şi face, grăbindu-se să nege acuzaţiile formulate de Timar. Singura pe care a recunoscut-o, indirect, a fost doar că i-a "sugerat" să dea jos tricolorul fiindcă era "prea mic" şi prietenii din UDMR "au glumit că nu se vede de la Berettyóújfalu".

"Dimpotrivă, eu l-am susţinut şi am vrut să-l propun chiar să fie promovat la conducerea Inspectoratului Şcolar. Îmi pare rău, dar a greşit faţă de partid, iar cine a greşit trebuie să plătească. Regret, pentru că era un om de mare perspectivă", şi-a caracterizat şeful PSD fostul coleg. Care, culmea, deşi a câştigat procesul pentru revenirea în PSD, nici n-are de gând să facă acest lucru, fiindcă, profitând de vestita Ordonanţă pentru "legalizarea" traseismului, a trecut între timp la... PNL. De unde ar putea să combată mai bine împotriva foştilor tovarăşi dacă nu din rândurile foştilor duşmani?...