Comuna Sânmartin este una dintre puținele comune din Bihor în care elevii au ocazia să învețe într-o școală nou-nouță.

Luni, în prima zi din anul școlar 2022-2023, Primăria a dat în folosință o clădire nouă, în continuarea vechii „școli mici” din Sânmartin. Cu o suprafață mai mare, școala va găzdui acum aproape toate clasele primare din comună, după cum a precizat, la festivitatea de deschidere, directoarea Liceului Felix Sânmartin, Ramona Bocșan.

„Aici vor studia 345 de elevi, organizați în 13 clase de învățământ primar. Pentru prima dată în istoria instituției noastre, vom avea patru clase pregătitoare cu 90 de elevi. Bobocilor de clasa pregătitoare le urez bun venit în școala noastră! Interesul pentru unitatea noastră de învățământ este din ce în ce mai mare, am ajuns în această vară să nu putem onora toate solicitările. Am aprobat nu mai puțin de 57 de transferuri de la alte școli către instituția noastre”, a spus directoarea.

Școală „smart”

Investiția, realizată de Primăria Sânmartin, a presupus construirea unui corp de clădire cu 9 săli de clasă, renovarea claselor din clădirea veche, respectiv dotarea cu mobilier și cu table smart în fiecare sală.

„E unul din proiectele mele de suflet. Nu știu câte școli s-au construit în Bihor în ultimii 30 de ani, dar eu mă mândresc cu acest proiect, alături de colegii mei și de cadrele didactice, de conducerea școlii noastre. Toate aceste investiții în educație se vor reflecta în societatea de mâine”, a declarat primarul Cristian Laza.

Acesta a spus că nu știe câte școli noi s-au construit în Bihor în ultimii 30 de ani, dar se mândrește că în comuna lui există o asemenea realizare.

„În șase ani, de când am avut onoarea să fiu primarul comunei Sânmartin, am reabilitat toate unitățile de învățământ, am construit această școală, suntem în lucru și sper ca în prima jumătate a anului viitor să finalizăm lucrările și la grădiniță”, a mai spus edilul.

Sfaturile unui ambasador

La festivitatea de deschidere a noului an școlar și de inaugurare a clădirii a participat și ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, originar din comuna Sânmartin, care le-a spus copiilor că vor fi cu adevărat fericiți nu când vor avea „cel mai mișto telefon, cea mai performantă tabletă”, ci când își vor face părinții mândri de ei. Profesorilor le-a spus să transforme cancelaria într-un loc al ideilor și dezbaterilor, nu al bârfelor.

Le-a mai urat elevilor un an școlar fructuos și subprefectul Emilian Pavel, iar apoi elevii și părinții au putut descoperi clasele. Când au intrat în sălile noi, copiii au fost cu toții surprinși: cei din clasele pregătitoare pentru că oricum nu știau la ce să se aștepte, iar cei mai mari pentru că nu se așteptau la asemenea transformare în clase.


Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!