Începând de anul viitor, cel mai reuşit proiect antreprenorial constând în restaurarea unei clădiri istorice ori într-o lucrare importantă pentru Oradea va fi distins cu premiul „Rimanoczy Kalman jr".

Anunţul a fost făcut, vineri, de către Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, organizaţie care a iniţiat competiţia şi care va oferi, anual, distincţia, în urma unei selecţii realizate de specialişti din domeniul construcţiilor.

„Concursul a fost lansat de UDMR Bihor, în memoria celui mai important arhitect orădean, Rimanoczy Kalman junior, de la moartea căruia în acest an s-au împlinit 100 de ani. Este vorba despre un om care a proiectat sau construit cele mai importante clădiri din oraş şi merită să rămână în memoria noastră. În mod normal, reprezentanţii Primăriei ar fi avut obligaţia morală să se îngrijească de acest lucru, deoarece până şi clădirea în care lucrează a fost tot creaţia acestui arhitect", a declarat Szabo, reproşând administraţiei locale, dar şi „marilor maghiari" din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania faptul că nu s-au preocupat pentru a marca în vreun fel comemorarea.

„UDMR pregăteşte de un an această manifestare de circa un an, dar nu am vrut să o legăm de campaniile electorale. În schimb, cei din Primăria Oradea nu au justificare pentru faptul că nu şi-au adus aminte de o asemenea personalitate. Nici ei şi nici cei care, cu alte ocazii, se declară cei mai mari maghiari. Ei, oare, de ce nu şi-au adus aminte?", se întreabă deputatul, săgetând către adversarii politici din PPMT Bihor, organizaţia patronată din umbră de fostul episcop Laszlo Tokes.

Tot anul viitor şi tot în memoria arhitectului Rimanoczy Kalman jr, UDMR Bihor va amplasa şi o plachetă comemorativă pe una din creaţiile acestuia ori pe faţada clădirii în care arhitectul a locuit, în prezent în proprietatea fraţilor Micula.

„Deocamdată sunt două propuneri: clădirea Filarmonicii, care a fost prima lucrare a arhitectului ori casa în care a locuit, de pe strada Libertăţii. Am discutat cu domnul Viorel Micula, care a fost de acord cu amplasarea plachetei", a mai spus deputatul.

Rimanoczy Kalman junior, arhitect şi antreprenor, a trăit între 1870 şi 1912, afirmându-se prin clădirile impozante pe care le-a proiectat ori le-a construit, şi care acum sunt declarate monumente istorice. Printre realizările arhitectului se numără clădirea Primăriei Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, cel al Episcopiei ortodoxe, Palatul Moskovits Miksa, Baroul de avocaţi, Palatul Apollo, dar şi Teatrul de stat Regina Maria.