Cei 868 de dascăli și cercetători titulari ai Universității din Oradea sunt chemați marți la urne, pentru a-și vota viitorii reprezentanți în Senatul academic.

Pentru cele 48 de locuri din for dedicate lor candidează 63 de universitari. Viitorii senatori pot fi aleși doar de către membrii facultății pe lista căreia candidează. De exemplu, un candidat de la Facultatea de Arte poate fi votat doar de ceilalți profesori ai acestei facultăți, nu și de cei de la Litere, de pildă.

Președinta Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, a declarat pentru BIHOREANUL că, până la ora 11.30, au mers la vot 224 dintre universitarii orădeni, iar alegătorii continuă să se îndrepte spre urnele amenajate în Biblioteca din campus, astfel că sunt șanse ca cvorumul de participare, de jumătate plus unu dintre electori, să fie atins. „Deja la majoritatea facultăților s-a întrunit cvorumul”, a precizat Timofte, în jurul orei 13.

Dacă cvorumul va fi atins, marți seară se vor cunoaște și rezultatele scrutinului, adică cine vor fi cadrele didactice membre în Senat. Pentru unii dintre candidați, rezultatul este cert, deoarece nu au concurență. De exemplu, la Facultatea de Medicină, candidează 11 senatori, exact câți reprezentanți are această facultate în Senat.

În schimb, miercuri este programat al doilea tur de scrutin pentru desemnarea reprezentanților studenților din Senatul Universității din Oradea, la primul tur, care a avut loc luni, neîndeplinindu-se cvorumul necesar, de altfel greu de atins.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!