Din cele 101 de primării din Bihor, 97 au depus proiecte eligibile pentru modernizarea și dotarea școlilor și sălilor de clasă, inclusiv cu echipamente IT, valoarea totală a acestor investiții ridicându-se la aproape 180 milioane de lei.

Banii se vor aloca prin Programul Național de Redresare și Reziliență. „Prin PNRR, pentru prima oară în istoria educației, s-a alocat peste un miliard de euro”, a explicat inspectorul școlar general Horea Abrudan, miercuri, într-o conferință de presă.

Bani „gratis”

Printre altele, primăriile au putut cere bani pentru dotarea laboratoarelor de informatică (18.000 euro/laborator), pentru echipamente IT în sălile de clase (în limita a 4.000 euro pe clasă), mobilier pentru clase (4.000 euro) sau laboratoare de practică (100.000 euro) și, potrivit lui Abrudan, au depus cereri de finanțare 98 de primării bihorene și Consiliul Județean Bihor, pentru unitățile de învățământ special.

„Valoarea eligibilă a cererilor de finanțare depuse este de 179.499.911 lei, fără TVA, adică aproximativ 36 milioane de euro”, a declarat Abrudan.

Cele trei primării care n-au depus proiecte sunt Oșorhei, Sâniob și Criștioru de Jos, explicația fiind fie că au în derulare alte proiecte de modernizare (cum e cazul comunei Oșorhei), fie că au puțini elevi sau dotări suficiente. Un alt proiect, al primăriei Vârciorog, a fost declarat neeligibil, rezultat ce poate fi contestat.

Potrivit șefului IȘJ, Primăria Oradea are o cerere de finanțare de peste 63 milioane de lei, CJ Bihor de aproape 5 milioane de lei, Primăria Beiuș de 7 milioane de lei, iar Aleșd și Marghita de câte 6 milioane.

Deocamdată, rămâne o necunoscută dacă toate proiectele vor primi finanțare și când vor ajunge dotările în școli.

Școli de viitor

Șeful IȘJ a mai anunțat că, într-o altă axă de finanțare din PNRR, 49 de licee din Bihor au depus proiecte pentru amenajări de laboratoare inteligente, în valoare totală de 3 milioane de euro. Doar trei licee eligibile n-au cerut asemenea fonduri: Liceul Gabriel Țepelea din Borod, Liceul Teoretic Nicolae Jiga Tinca și Liceul Internațional Agora.

Prin acest program, într-un laborator se pot investi 61.000 euro în echipamente moderne, menite să ajute activitatea didactică, cum ar fi ochelari VR ori imprimante 3D.

În plus, 83 de primării din Bihor cer bani pentru microbuze electrice care să transporte elevii, într-o linie de finanțare cu un buget de 200 milioane de euro.

„Necesarul în Bihor este de 169 de microbuze, 21 din acestea de 8+1 locuri, iar 148 de 16+1”, a precizat Abrudan.

„Mulțumesc tuturor reprezentanților primăriilor și CJ Bihor pentru implicare în creșterea calității actului educațional, am avut o colaborare foarte bună cu reprezentanții tuturor primăriilor. Îi felicit pe colegii directori pentru implicare și pe colegii mei inspectori pentru efortul depus și pentru faptul că, pe lângă multe altele, au reușit să gestioneze și această componentă extrem de importantă, având în vedere că avem trenul în gară”, a spus șeful IȘJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!