Opt persoane au fost arestate, joi după-amiază, la Judecătoria Oradea în dosarul în care, cu o zi mai devreme, poliţiştii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea au ridicat un număr record de 50 de suspecţi pentru audieri.

Cazul priveşte o reţea de traficanţi de etnobotanice care acţiona pe raza judeţului Bihor, aflată în atenţia poliţiştilor Antidrog din cadrul BCCO Oradea din 15 octombrie.

"Pe 15 octombrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea au început urmărirea penală faţă de 26 de persoane cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că, în acest an, au comercializat pe raza judeţului Bihor diferite cantităţi de substanţe cu efect psihoactiv", se se arată într-un comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DIICOT.

Miercuri, poliţiştii au percheziţionat 26 de locuinţe din Oradea, Timişoara şi Craiova în timpul cărora au fost găsite şi ridicate 100 grame de materie vegetală, 150 de plicuri cu etnobotanice, cântare electronice precum şi suma de 35.000 lei. "De asemenea, a fost descoperit şi un laborator clandestin folosit pentru obţinerea substanţelor cu efecte psihoactive", se arată în comunicat.

În finalul descinderilor, poliţiştii au ridicat 50 de persoane care au fost prezentate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea.

După audierile care s-au întins până noaptea târziu, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 învinuiţi, iar joi, opt dintre ei - Alexandru Cristian Indrei, (21 ani), Florian Dan Chiş, (32 ani), Alin Dorin Filip, (23 ani), Dan Eusebiu Florea, (19 ani), Florin Bogdan Barna, (21 ani), Ilie Sandu (21 ani), şi Daniel Sergiu Ciuta, (20 ani) - au fost prezentaţi la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă.

Din cercetări a reieşit că toţi membrii grupării consumau zilnic etnobotanice iar pentru a-şi procura bani, au decis să le şi comercializeze. În prima fază, s-au aprovizionat cu marfă de pe internet însă ulterior, şi-au făcut propriul laborator, într-o garsonieră din Oradea, unde prafurile erau preparate de Alexandru Cristian Indrei.

"La un moment dat, acesta a fost obligat să plece din oraş. A fost atacat şi tâlhărit de un grup de ţigani care i-a furat toată marfa", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

La acţiunea de miercuri au participat atât poliţişti din cadrul BCCO Oradea, cât şi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale.