Secţia clinică de gastroenterologie din Spitalul Clinic Judeţean Oradea are, de miercuri, cel mai performant laborator de endoscopie din ţară, în urma unui efort financiar de peste 1,8 milioane euro cu care, în decurs de 5 ani, s-a reabilitat şi modernizat spaţiul şi s-au achiziţionat echipamente de ultimă generaţie ce permit acordarea de servicii integrate, de diagnostic şi tratament.

Potrivit şefului secţiei, conf.univ.dr. Ciprian Brisc, lucrările de modernizare s-au axat pe de o parte pe recompartimentarea şi extinderea spaţiului.

Acum, laboratorul are circa 150 mp, spaţiu împărţit în trei cabinete de endoscopie, o sală pre şi post interventională dotată cu aparatură de monitorizare a pacienţilor, spaţii separate pentru sterilizare şi pentru dezinfecţia înaltă a endoscoapelor, şi circuit atât dinspre spital, cât şi direct dinspre secţia de Gastroenterologie.

“Este utilat cu tot ce e necesar. Am intrat în posesia unor aparate noi cu care vom putea face mult mai multe pentru pacienţii noştri din punct de vedere gastroenterologic şi, în mod deosebit, din punct de vedere al tubului digestiv. Este vorba despre diagnostic şi tratament, laboratorul fiind unul terapeutic. Eu sper ca pacienţii să găsească aici un dram de sănătate în plus”, a spus medicul.

Aparatura medicală disponibilă în cadrul laboratorului include trusă de videoendoscopie cu accesorii Olympus, echipament de manometrie esofagiană şi anorectală de înaltă rezoluţie, electrocauter cu plasma argon dar şi trusă de videoendoscopie intervenţională de înaltă definiţie, cea din urmă aparatură fiind achiziţionat cu 2,1 milioane de lei.

„Avem cel mai modern şi performant laborator din ţară. Aparatura permite realizarea tuturor procedurilor necesare pentru acele tipuri de afecţiuni în care endoscopia pune doar diagnosticul şi se intră direct în sala de operaţie. Se fac terapiile pentru orice leziune de suprafaţă, în primul rând terapia cu plasmă argon, polipectomiile şi, de acum, cu aparatura pe care o avem, vom putea face şi intervenţiile pentru formaţiunile de suprafaţă care se pot scoate endoscopic”, a mai spus doctorul Brisc.

Important este faptul că Secţia clinică de Gastroenterologie are gardă permanentă, 24 de ore din 24. “Colegii sunt pregătiţi să intervină în 20 de minute, conform protocolului, în cazul unor hemoragii digestive, în mod deosebit cele superioare dar şi cele inferioare”, a precizat şeful Secţiei.

La inaugurarea laboratorului au fost prezenţi, printre alţii, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, primarul municipiului, Ilie Bolojan, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache. Invitatul special a fost, însă, profesorul dr. Marcel Tanţău, şeful Centrului Regional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Cluj, care a descris investiţia de la secţia orădeană ca fiind una extrem de necesară pentru “o dezvoltare mai echilibrată a sistemului medical”.

“În spatele acestei investiţii este o muncă colosală, aceste lucruri se rezolvă greu, birocraţia românească uneori pune mari piedici. E greu să găseşti un defect aici. Investiţia de aici arată exact cum trebuie să arate, fără niciun rabat la calitate”, a spus profesorul Tarţău.

În opinia sa, Secţia de gastroenterologie din Oradea s-a ridicat de la “un nivel destul de bun” la unul de “o calitate europeană”. “Este importantă apropierea sistemului medical de contribuabil. Iar ceea ce s-a făcut aici este o dezvoltare echilibrată şi la un standard extrem de ridicat. Oradea e centru universitar deja cu tradiţie, care preia o mare parte din cazuistică şi trebuie să se extindă”, a mai spus Tarţău.