"În afara faptului că domnul Tokes începe să arunce cu noroi şi colportează neadevăruri despre toţi cei care nu sunt de acord cu el, este bine de ştiut că am fost, până în anul 1985, căpitan de pompieri, şi - într-adevăr - pompierii erau în structura Ministerului de Interne, aşa cum sunt şi astăzi, şi în România, şi în majoritatea ţărilor europene. Dar trebuie să se mai ştie că domnul Tokes a început să mă denigreze din 2001, când am devenit preşedinte al UDMR Bihor după ce l-am bătut măr la alegeri pe Szilagyi Zsolt" (n.r. - colaborator al lui Laszlo Tokes, şef al cabinetului de europarlamentar al acestuia la Bruxelles), a declarat pentru BIHOREANUL deputatul UDMR Lakatos Peter.

Pe de altă parte, Lakatos Peter a declarat că el a clarificat acuzele aduse de Tokes, referitor la presupusa sa colaborare cu fosta poliţie politică, încă din 2001. "După ce domnul Tokes m-a ponegrit spunând că am colaborat cu organele înainte de 1989, m-am adresat CNSAS şi, spre deosebire de el, despre care se ştie că n-a suferit administrativ, CNSAS a furnizat dovezi că eu am suferit. Eu, în 1985, a trebuit să plec de la Pompieri, deşi aveam doi copii, unul de 2 ani şi unul de 5 ani, pentru că probabil structurile de atunci nu mai aveau încredere în mine cum nu aveau nici în ceilalţi de alte naţionalităţi. Din dosarul meu de la CNSAS mai reiese că în anii 1987-1988 am fost urmărit de colonelul Iovan, că mi-au fost ascultate telefoane şi am fost înregistrat, la serviciu, timp de un an şi jumătate, iar CNSAS mi-a eliberat adeverinţă că nu am colaborat deloc cu fosta poliţie politică", a explicat deputatul UDMR.

Explicând motivul pentru care a fost atacat de europarlamentarul Laszlo Tokes, Lakatos a adăugat că "domnul Tokes este din ce în ce mai supărat că tot mai mulţi descoperă activitatea sa malefică de după 1989". Întrebat în ce anume ar consta această "activitate malefică", Lakatos a afirmat că "am descoperit că domnul Tokes s-a amestecat în alegerile interne din cadrul Eparhiei Reformate, infirmând unele alegeri făcute democratic în cadrul Eparhiei".

De asemenea, deputatul Lakatos Peter a precizat că, până în anul 2001, când a devenit preşedinte al UDMR în dauna lui colaboratorului lui Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, a avut "relaţii bune" cu fostul episcop. "Până în 2001, îmi dedica cărţi scriind pe pagina de gardă "Lui Katy (adică nevastă-mea) şi lui Laczi, cu dragoste frăţească"". După ce omul lui n-a fost ales, am devenit dintr-o dată adversari..."

Lakatos a replicat, astfel, acuzelor aduse luni de europarlamentarul Laszlo Tokes, în contextul în care a dezvăluit numele a încă 37 de foşti ofiţeri şi subofiţeri care au activat în Ministerul de Interne înainte de 1989 şi care s-ar fi ocupat cu "urmărirea unor slujitori şi enoriaşi ai Bisericii Reformate din Transilvania".

Fără ca numele deputatului Lakatos Peter să se afle pe una din cele două liste, Tokes a afirmat că "ar fi cazul să se înceapă judecarea acestor cazuri şi să se demaşte cine a regizat evenimentele sângeroase din Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriadele din Piaţa Universităţii", după care a adăugat că "este inacceptabil ca aceste persoane să continue să facă parte din viaţa publică" şi adăugând că "în această situaţie se află şi parlamentarul Lakatos Peter şi fostul deputat UDMR Bihor Fazakas Laszlo". "Lakatos Peter a fost fără echivoc ofițer la Ministerul de Interne și activitatea lui ulterioară reflectă trecutul său odios. L-a sprijinit pe Fazakas Laszlo să ajungă membru al Parlamentului", a afirmat Tokes, cu referire la cei doi membri ai UDMR, despre care nu a mai dat alte amănunte.