Să ne oblige FMI şi Europa!

"Dacă am fost de acord cu protocolul de colaborare la nivel judeţean între Uniunea Social-Liberală şi UDMR Bihor, eu sunt de acord şi cu redresarea economiei româneşti la nivel naţional, însă consider că protocolul semnat ieri cu PDL, UNPR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, fără termene concrete, nu este altceva decât o declaraţie de bune intenţii. Guvernul, campion al angajării răspunderii, de data aceasta nu a dorit să-şi asume termene pentru aplicarea măsurilor de relansare a economiei propuse de UDMR. Iar dacă nu se îndeplinesc, formal nici nu poate fi tras la răspundere", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Lakatos Peter.

Parlamentarul UDMR a spus, ironic, că soluţia cea mai potrivită pentru aplicarea propunerilor de redresare a economiei făcute de formaţiunea sa ar fi ca Guvernul să-şi asume aceste propuneri într-o scrisoare de intenţie către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, deoarece autorităţile române doar aşa pot respecta anume termene, dacă sunt fixate de reprezentanţii acestor organisme internaţionale. "Eu propun oficial ca protocolul pe care l-am semnat ieri cu PDL, UNPR şi minorităţi să fie inclus într-o scrisoare de intenţie către FMI şi Comisia Europeană, pentru că acolo Jeffrey Franks ne va stabili termene", a spus deputatul Lakatos.

Vom trăi şi mai rău

Acesta a mai afirmat că, dacă măsurile de redresare a economiei propuse de UDMR nu vor fi aplicate cât mai repede, Guvernul nu va putea atenua efectele unor fenomene economice obiective, precum este creşterea preţului combustibililor.

"Cred că asta ar fi soluţia, să se producă o revenire din punct de vedere economic, pentru că la ora asta sunt aşteptări inflaţioniste parţial generate şi de o psihoză, dar parţial şi justificate, cum este creşterea preţurilor la combustibili şi la alimente, şi n-aş vrea ca la jumătatea acestui an Guvernul să spună că nu se aştepta la aşa ceva. Ştiţi că şi în 2008 şi în 2009 ni s-a spus că la noi criza n-o să vină, de parcă putea cineva s-o oprească, nu ştiu, poliţiştii de frontieră... Aş dori deci ca aceste măsuri economice să intre cât mai repede în vigoare, pentru ca efectul acestor scumpiri să nu fie aşa dure", a spus parlamentarul UDMR.

Creşterea economică, o poveste

Deputatul Lakatos Peter a afirmat că, personal, este "foarte sceptic" cu privire la preconizata ieşire din criză anunţată de premierul Emil Boc, şi că pentru a arăta creşterea economică de 0,1% pe trimestrul al patrulea al anului trecut, statisticienii "s-au chinuit": "Să mă scuze cei care se laudă cu creşterea economică de 0,1% pe ultimul trimestru din 2010, că mult s-au chinuit statisticienii să ne arate această creştere..."

Lakatos şi-a afirmat nemulţumirea faţă de lipsa termenelor de aplicare a măsurilor economice propuse de UDMR din textul protocolului semnat cu celelalte formaţiuni din arcul guvernamental şi a spus că în aceste condiţii este greu de recâştigat încrederea populaţiei în Guvern, aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu.

"Eu sunt nemulţumit şi mă tem că, neexistând termene, lucrurile nu vor merge în direcţia dorită, a relansării economiei. Păi, aceste lucruri nu erau în programul de guvernare? Ba erau! Probabil, însă, s-a mai reamintit o dată, pe principiul că repetiţia este mama învăţării. Eu voi fi mulţumit, totuşi, numai dacă până la jumătatea anului, până la 30 iunie, nu că se va scoate o cifră de undeva, ci dacă se vor resimţi concret de către populaţie efectele măsurilor care trebuie luate. Zice preşedintele că doreşte recâştigarea încrederii în guvernare, dar acest lucru numai aşa se poate face", a spus deputatul Lakatos Peter.

Parlamentarul UDMR a mai afirmat că un Guvern "responsabil" trebuie să-şi fixeze termene şi, dacă la acele termene "n-a reuşit", trebuie "să dea socoteala în faţa Parlamentului": "Un Guvern responsabil îşi stabileşte termene şi apoi dă socoteala în faţa Parlamentului dacă n-a reuşit".

Ce vrea UDMR

Dincolo de adoptarea Legii Minorităţilor şi de luarea unor măsuri concrete pentru dezvoltarea învăţământului în limba maghiară, în protocolul de guvernare semnat miercuri de UDMR, PDL, UNPR şi grupul celorlalte minorităţi este inclus şi un set de propuneri de relansare economică, la cererea UDMR.

De fapt, aceste măsuri au fost adoptate duminică la Congresul UDMR, care i-a mandatat pe miniştrii şi parlamentarii acestei formaţiuni să impună în protocolul de guvernare măsuri precum revizuirea Codului Fiscal până la 30 iunie (în scopul simplificării fiscalităţii şi reducerii contribuţiilor la fondurile de asigurări sociale), restructurarea companiilor de stat şi vânzarea activelor acestora prin Bursa de Valori, etc.

"Dacă Guvernul nu a dorit să-şi asume termenele pentru relansarea economiei, nu ştiu când vor fi aplicate aceste măsuri", a conchis deputatul Lakatos Peter.