"Neluarea măsurilor proactive pentru relansarea economiei este un element care poate duce la încetarea colaborării UDMR la guvernare. Am avut chiar ieri o discuţie cu domnul preşedinte Marko Bela şi am spus că nu se mai poate amâna luarea unor măsuri proactive. Problemele economice vor fi cele hotărâtoare, iar dacă nu va rezolva aceste probleme Guvernul nu mai poate da vina pe nimeni, pentru că pâinea şi cuţitul sunt la Guvern", a declarat deputatul UDMR Lakatos Peter, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri.

Parlamentarul bihorean a făcut o trimitere la sport pentru a arăta rolul UDMR în cei patru ani ai actualei legislaturi. "Ca să folosesc o comparaţie cu poloul, unde se joacă patru reprize, pot spune că România după primul sfert era în situaţia să fie condusă de criză cu şase la zero. După 2009 s-a schimbat o parte din echipă, iar cei care au intrat au încercat să reducă din proporţiile scorului, astfel încât în sferturile trei şi patru să se preia conducerea. UDMR a reuşit doar parţial. În unele domenii a redus scorul nefavorabil, iar acum are în faţă sferturile trei şi patru, în care trebuie să şi construim ceva, pentru că nu e suficient să stai în apărare, ci trebuie să şi marchezi", a spus deputatul UDMR.

"Pe linia aceasta, a gândirii în perspectivă, Guvernul a rămas dator în mai multe domenii", a mai spus Lakatos Peter, arătând că "în economie nu s-au luat măsurile proactive de relansare", că în politica externă a fost ratat obiectivul aderării la Spaţiul Schengen, că în justiţie reforma s-a oprit la "întărirea Procuraturii şi a organelor de anchetă" fără însă să se fi dus până la capăt un proces de corupţie, şi - în fine - că în administraţie publică s-a înregistrat o "supercentralizare", astfel că "în caz de eşec nu preşedinţii de consilii judeţene sau primarii pot fi făcuţi vinovaţi, ci Guvernul".

Tot în legătură cu motivul care ar putea determina UDMR să iasă de la guvernare, deputatul Lakatos Peter a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va mai fi de acord cu luarea unor noi măsuri de austeritate care să vizeze reducerea veniturilor populaţiei. "Populaţia a ajuns la limita răbdării şi, ceea ce este cel mai grav, şi-a pierdut încrederea într-o evoluţie favorabilă. Eu spun că anul 2011 va fi unul mai greu şi vor continua măsurile de austeritate, dar în niciun caz cele de tăieri, ci în sensul cheltuirii banului public în mod eficient".