Deputatul UDMR Bihor Lakatos Peter apreciază că ultimele iniţiative ale preşedintelui Traian Băsescu, vizând schimbarea Constituţiei pentru un Parlament unicameral cu maxim 300 de membri şi reorganizarea administrativ-teritorială în opt mega-judeţe sunt o diversiune, adică - potrivit definiţiei din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, citată de Lakatos - "o manevră politică menită să distragă atenţia de la problemele reale ale vieţii publice".

Nu UDMR e de vină!

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, parlamentarul bihorean a atras atenţia că, deşi a devenit ţinta tuturor criticilor, nu UDMR a lansat discuţiile privind reorganizarea administraţiei, ci preşedintele şi liderii PDL, care au justificat această necesitate ba prin accelerarea absorbţiei de fonduri europene, ba prin diminuarea corupţiei şi risipei.

Ambele argumente sunt însă false, a spus Lakatos. "Uniunea Europeană nu ne condiţionează fondurile de o anume organizare a administraţiei", a precizat el, adăugând că nici celelalte pretexte nu stau în picioare, ba - dimpotrivă - sub lozinca eficientizării se ascunde o adevărată super-centralizare. "Săptămâna trecută s-a apobat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede că toate achiziţiile publice, indiferent de valoare, trebuie raportate la Ministerul Finanţelor, care va trimite observatori la toate instituţiile publice. Când am întrebat cum, mi s-a spus că prin sondaj, iar când am întrebat pe ce criterii mi s-a spus că nu au criterii, ci principii. Dar de principii din astea suntem sătui", a spus Lakatos, subliniind abuzurile care vor urma asupra primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care nu aparţin PDL.

"Cum mi se va demonstra de ce au mers la un primar şi nu la altul?", a întrebat retoric Lakatos, spunând că aberaţia nu se opreşte aici, şi că pe viitor cheltuielile birocratice vor creşte. "Am întrebat cine va răspunde în cazul că se vor face contestaţii şi acestea vor fi câştigate după procese, şi mi s-a răspuns că observatorii nu vor răspunde, tocmai pentru că sunt observatori. Atunci unde este debirocratizarea şi scăderea cheltuielilor?...".

Două scenarii

Deputatul Lakatos Peter este convins că preşedintele Traian Băsescu are două scenarii: fie forţează UDMR să iasă de la guvernare, fie îşi pregăteşte implicarea de partea PDL în viitoarele alegeri.

"După părerea mea, primul scenariu este forţarea UDMR să iasă de la guvernare pe un motiv îmbrăţişat şi de opoziţie, cum e chestiunea Ţinutului Secuiesc. Se prevede un guvern minoritar până la alegeri, când UDMR va fi prezentat ca vinovat pentru toată această situaţie şi pentru blocarea reformelor. Nimeni n-o să-şi mai amintească anul viitor că această reorganizare a fost scoasă din joben de marele iluzionist", a spus Lakatos referindu-se la şeful statului.

În opinia sa, al doilea scenariu constă în dorinţa lui Traian Băsescu "să tematizeze discursul politic şi să aibă muniţie pentru alegerile de anul viitor, când o să spună că a fost propunerea sa ca Referendumul pentru Constituţie să aibă loc odată cu alegerile, şi vă daţi seama ce bine va putea să participe şi el la alegeri, ca jucător pe terenul politic".

"Poate ne ridicăm de la masă"

În ce priveşte poziţia oficială a UDMR, deputatul bihorean a afirmat că aceasta va fi stabilită de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, pe 25 iunie, dar de pe acum este clar că "revizuirea Constituţiei este o misiune imposibilă", deoarece actuala coaliţie de guvernare abia face rost de o majoritate de 50% pentru o lege simplă, neputând să adune două treimi din voturile parlamentarilor pentru modificarea legii supreme.

Întrebat din ce motive, totuşi, UDMR nu acceptă reorganizarea la pachet cu statutul minorităţilor, Lakatos a apelat la două parabole. "Ştiţi, când copilul nu mănâncă, dar vrea să se joace după-masă cu maşinuţa, părinţii îi spun că trebuie întâi să-şi mănânce supa. Noi nu mai vrem să mâncăm orice, poate ne ridicăm de la masă", a spus deputatul, făcând aluzie la posibilitatea ca UDMR să decidă singură ieşirea de la guvernare la reuniunea CRU. Tot în această chestiune, Lakatos a spus că "nu mai suntem în vremea comunismului, când ca să cumperi o pereche de adidaşi trebuia să iei la pachet şi o conservă cu tocană de legume", concluzia fiind că, oricât de mult şi-ar dori statutul minorităţilor, UDMR nu va ceda în privinţa reorganizării administrative.