"Consiliul operativ al UDMR Bihor se va întruni mâine (n.r. - sâmbătă) pentru a discuta dacă şi eventual pe cine să propunem în funcţia de ministru al Sănătăţii", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre liderii UDMR Bihor.

Consiliul operativ al UDMR Bihor este format din nouă persoane, iar la reuniunea acestuia nu va participa niciunul dintre liderii de la centru ai Uniunii.

Conform sursei citate, între reprezentanţii pe care conducerea restrânsă a UDMR Bihor i-ar viza pentru portofoliul de la Sănătate ar fi deputatul Lakatos Peter, membru în Comisia economică a Camerei Deputaţilor, fost subprefect al judeţului Bihor între 2000-2001, aflat în prezent la al doilea mandat de parlamentar şi recunoscut ca unul dintre principalii comunicatori ai Uniunii.

"Problema este că domnul Lakatos, din câte ştim, nu îşi doreşte funcţia de ministru. Poate puţină lume ştie, dar domnul Lakatos a fost propus ca ministru al Sănătăţii în 2009, înainte de domnul Cseke, şi a refuzat categoric. Se pare că pe aceeaşi poziţie se află dumnealui şi în prezent", a afirmat sursa citată.

Înainte de a conveni asupra unei eventuale propuneri nominale pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Consiliul operativ al UDMR Bihor va decide, însă, dacă va face o asemenea nominalizare, deoarece părerile liderilor locali în această privinţă sunt împărţite.

Potrivit sursei citate, o parte a liderilor UDMR Bihor consideră că organizaţia trebuie să facă o propunere pentru a nu-şi pierde poziţia în raport cu organizaţiile din alte judeţe, în timp ce alţii cred că o propunere trebuie făcută doar dacă Uniunea va obţine o garanţie că viitorul ministru nu va întâmpina în Guvern aceleaşi dificultăţi precum cele cu care s-a confruntat Cseke Attila. "Nu ar avea rost să punem pe nimeni dacă partenerii de guvernare nu ar ţine cont de părerea lui", a explicat sursa citată.

Pe de altă parte, în UDMR se vehiculează şi ipoteza propunerii în funcţia de ministru a fostului consilier al lui Cseke Attila, Vass Levente, dar o asemenea variantă, potrivit surselor din cadrul Uniunii, ar fi posibilă numai după ce organizaţia din Bihor ar renunţa la susţinerea unui reprezentant propriu.