Jupiter şi boul

"Din păcate, deja se prefigurează primul eşec din anul 2011, şi anume ratarea aderării la Schengen", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Bihor Lakatos Peter.

Referitor la prestaţia, în legătură cu acest subiect, a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care a afirmat că România ar putea denunţa unilateral mecanismul de verificare instituit pe domeniul justiţie şi ar putea bloca extinderea Uniunii printr-un veto împotriva aderării Croaţiei la UE, deputatul UDMR a sugerat că Baconschi a reacţionat primitiv şi inadecvat la anunţul făcut de omologii săi francez şi german în legătură cu aderarea ţării noastre la Convenţia de la Schengen.

"Au aş introduce pentru unii politicieni obligativitatea să înveţe măcar 20-30 de proverbe latineşti, pentru că dacă ministrul nostru de Externe ar fi cunoscut dictonul "Quod licet Jovi non licet bovi" (Nu-i e îngăduit boului ceea ce îi este permis lui Jupiter - n.n.), nu ar fi venit cu reacţia pe care a avut-o vizavi de poziţia Franţei şi Germaniei", a spus Lakatos Peter. "Deci, dacă nu ai lucrurile puse la punct sau dacă ai avut o politică externă nepotrivită sau conflictuală, nu veni să-mi spui că şi Sarkozy are probleme de corupţie", a adăugat deputatul UDMR.

Baconschi pe făraş

Lakatos Peter consideră că "o soluţie folositoare" ar fi fost ca autorităţile române, după anunţul şefilor diplomaţiilor franceză şi germană, să fi adoptat o poziţie similară cu aceea a Bulgariei: "Sper că vom adopta poziţia Bulgariei, care în mod corect a spus că va încerca să remedieze toate deficienţele, decât să-i iriţi pe cei care ar trebui să voteze primirea ta (n.n. - în Spaţiul Schengen)", a spus Lakatos.

Întrebat dacă, în opinia sa, ministrul de Externe ar trebui să-şi asume eşecul ratării aderării la Schengen şi să-şi anunţe demisia, deputatul UDMR a opinat că locul lui Teodor Baconschi ar putea fi luat în curând, "în luna iulie", de un fost deţinător al portofoliului, şi anume Cristian Diaconescu, în prezent preşedinte de onoare al UNPR. "N-aveţi grijă, că mulţi stau la uşă, cum e domnul Diaconescu", a spus parlamentarul UDMR.