Mobilizare şi entuziasm de zile mari la PDL Bihor, care şi-a lansat joi candidaţii pentru cele mai importante funcţii din administraţia locală, umplând până la refuz Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Candidaţii au urcat pe scena plină ochi cu flori în acordurile imnului partidului, "Verde-nrourat", în timp ce marginile sălii erau străjuite de tineri îmbrăcaţi în tricouri albe, având la piept sigla PDL, iar pe spate desenat conturul judeţului şi înscris noul slogan al partidului, "Tot greul spre bine".

Din capul locului, maestrul de ceremonii, cântăreţul Lucian Oros, l-a prezentat pe Vasile Blaga, invitatul de onoare, ca fiind "o legendă vie a PDL şi unul din cei mai apreciaţi bihoreni din toate timpurile", fapt ce a ridicat toată asistenţa în picioare, pentru a-l ovaţiona pe cel în care PDL-iştii văd salvatorul partidului. "Se ştie că sunteţi o forţă, că sunteţi luptători, că sunteţi învingători!", i-a îmbărbătat pe activiştii de partid MC Luci Oros.

USL, un balon umflat

Primul PDL-ist care a luat cuvântul a fost preşedintele interimar al filialei, consilierul judeţean Ionel Avrigeanu, numit în această funcţie cu trei săptămâni în urmă, după "dezertarea" preşedintelui ales în 2010, deputatul Ştefan Seremi. Într-un discurs "scurt şi la obiect", Avrigeanu s-a rezumat să spună că PDL a început lupta cu noua putere, care nu se ţine de cuvânt, pentru că îşi onorează promisiunile "în rate", motiv pentru care PDL-iştii trebuie să ţină fruntea sus.

"Am început lupta cu USL, alianţa care a venit la putere de câteva zile. După ce 3 ani a spus că are resurse, a început însă să cotrobăie după banii primarilor. Acest balon umflat se va dezumfla foarte repede după 10 iunie, şi mă bazez pe dumneavoastră. Vreau să vă spun doar atât: capul sus şi curaj, pentru că suntem mai buni ca ei!", şi-a îmbărbătat Avrigeanu colegii.

La mulţi ani, Groza! Bolojan, un "virus"

După el, Adelina Coste, fost consilier local, dar apoi, pe rând, fost şef al Cancelariei Prefectului şi subprefect, a spus că reintră în lupta pentru un loc în Consiliul Local şi i-a lăudat pe candidaţii PDL la Primărie, Mihai Groza, respectiv la şefia Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle.

"Suntem o forţă şi întotdeauna o forţă are duşmani puternici. Avem un preşedinte de Consiliu Judeţean, Radu Ţîrle, alături de care sigur vom reuşi. Şi pentru că m-am întors să candidez la Consiliul Local, trebuie să spunem că avem la Primărie un candidat de forţă, şi domnul Bolojan ar trebui să-i simtă răsuflarea în ceafă", a spus Adelina Coste, dezvăluind apoi un secret, şi anume că joi, chiar de ziua lansării candidaturii, Mihai Groza îşi sărbătoreşte aniversarea.

Tot Bolojan a fost şi calul de bătaie al preşedintelui PDL Oradea, Dorin Corcheş, candidat pentru un nou mandat de consilier local, care s-a declarat "impresionat" de numărul mare de colegi veniţi la eveniment şi convins că împreună "vom recâştiga Primăria Oradea", argumentele fiind că actualul primar a pus taxe prea multe pe parcări şi a instituit un monopol al firmei Selina pe lucrările din oraş.

"Vom recâştiga Primăria ca să nu mai existe un monopol al unui singur agent economic, pentru că monopolul îmbolnăveşte mediul de afaceri, infestat de virusul Ilie Bolojan", a spus Corcheş.

Groza: Dacă ajung primar, gigacaloria scade la jumătate!

"Se cuvine să-i mulţumim lui Dumnezeu că suntem aici", şi-a deschis speech-ul Mihai Groza, fost viceprimar şi primar, iar acum candidat la un mandat în competiţie cu succesorul său, Ilie Bolojan. Groza a recunoscut că "PDL a traversat o perioadă mai tulbure, dar chiar dacă unii colegi au plecat, acum suntem mai puternici" şi a spus că este gata de o nouă competiţie, care să fie "cinstită şi onestă".

După ce s-a referit şi el la USL, care "a început să scadă, în timp ce noi creştem", Groza a punctat principalele promisiuni electorale pe care le face orădenilor: reducerea la jumătate a preţului termoficării şi anularea taxelor de parcare la domiciliu. "Dacă ajung primar, gigacaloria va fi la jumătate de preţ, în respect pentru cetăţeni. Voi evita să vânez orădenii când vin de la serviciu şi îşi parchează maşinile. Cetăţeanul va fi partenerul nostru şi trebuie să-i acordăm respectul nostru. Voi fi al vostru, orădeni!", a promis Groza.

"Opoziţia totdeauna a întărit PDL-ul!"

După o scădere de ritm provocată de primarul Marghitei, Dorel Talpoş, care a avut un discurs şters, în care le-a promis concitadinilor "stabilitate", audienţa a fost recuperată de primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, aflat la al cincilea mandat fără întrerupere, şi care a ţinut să remarce că "nu suntem ceea ce spun alţii, un partid pe cale de dispariţie", secretul reuşitei în alegeri fiind "unitatea şi comunicarea".

Liderul organizaţiei de tineret, Bogdan Manafu, a vrut şi el să continue pe acelaşi ton, încurajându-şi colegii: "Nu trebuie să vă fie frică, nu avem de ce!", după care la microfon a luat cuvântul Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu şi candidat la Consiliul Judeţean, care a amintit că este membru PDL din 1995 şi a trecut prin mai multe cicluri la putere şi în opoziţie. "Opoziţia totdeauna i-a unit pe cei care fac parte din PDL. Vă asigur că prin credinţă şi prin unitate vom învinge din nou. Doamne ajută!", a spus Mocanu.

Ţîrle, ovaţionat după o pildă evreiască

Cel care i-a entuziasmat cel mai tare pe pedelişti a fost însă fostul senator PD şi preşedinte de Consiliu Judeţean PNL Radu Ţîrle, revenit în partid în forţă. "Începem campania cu convingerea că bihorenii sunt mult mai înţelepţi decât ar vrea unii", a spus Ţîrle, după care a afirmat că "în aceşti patru ani de criză, cu bani mai puţini", a reuşit ceea ce niciun predecesor nici măcar nu a încercat să facă.

"Am promovat reabilitarea a 10 drumuri judeţene. Mergeţi la Tinca şi veţi vedea că drumul arată la nivel de autostradă. În aceşti patru ani am fost terfelit, dar n-am pierdut nicio contestaţie şi niciun proces, am pus firmele să facă lucrări de calitate. Am oprit cel mai mare tun imobiliar, pregătit de cei dinaintea mea, cu Aeroportul, şi l-am modernizat. În aceşti patru ani au fost momente când am votat singur împotriva tuturor consilierilor judeţeni şi s-a văzut că am avut dreptate. Timpul a demonstrat că eu, nu consilierii, am avut dreptate", a spus Ţîrle.

Radu Ţîrle a afirmat că funcţia publică implică şi reprezentare, iar el a reprezentat cu cinste Bihorul ("Nu am nevoie să mă ducă nimeni de mână la Bucureşti, nici la Bruxelles, nici la Washington, ci îi duc eu pe alţii"), dar şi respect faţă de om ("Dacă lovim în poliţişti, în magistraţi, în medici, cine să mai asigure servicii de calitate în ţara aceasta?"), după care i-a cucerit pe toţi cu o pildă evreiască potrivită pentru a explica faptul că guvernele PDL au luat măsurile dure, dar necesare: "Evreii au o vorbă: mai bine să mănânci în fiecare zi pâine neagră decât să mănânci din când în când pâine albă. Asta trebuie spus oamenilor. Iar noi avem ce să le spunem. Abia aştept dezbaterile, abia aştept discuţiile".

"Viitorul preşedinte al PDL"

Vasile Blaga, primit şi el cu urale, i-a spus lui Ţîrle "Bine ai revenit, Radule, în partid. Aici era locul tău!", după care i-a încurajat şi el pe pedelişti, având grijă însă să-i răspundă unui primar (Florin Porge, din Vaşcău, care îl deconspirase nu doar ca "părintele PDL din Ardeal", ci şi ca "viitorul preşedinte al partidului) că el nu are nevoie de funcţie ca să conducă partidul.

"Domnule primar, toate la timpul lor! Acuma trebuie să câştigăm alegerile! Nu e timp să ne socotim în spate şi să vedem ce nu am făcut bine, căci sunt şi lucruri pe care nu le-am făcut bine. Dar eu nu pot decât să vă mulţumesc dumneavoastră, Partidului Democrat Liberal, că m-aţi onorat din nou cu conducerea campaniei electorale, chiar dacă eu sunt simplu membru de partid. Nu-mi trebuie funcţie să vă conduc. Eu sunt simplu membru al Partidului Democrat Liberal, şi asta nu mă împiedică să fiu respectat şi de dumneavoastră, dar şi de adversari".

De asemenea, Blaga a dezvăluit şi motivul pentru care este respectat atât în cadrul PDL, cât şi de adversari, spunând că el nu are duşmani în politică şi recomandând colegilor din PDL Bihor să-i urmeze exemplul. "Asta nu mă împiedică să le spun (n.r. - adversarilor) ce am de spus. Dar eu nu am duşmani în politică, şi eu vă sfătuiesc să nu aveţi nici dumneavoastră. Vă sfătuiesc să aveţi competitori, adversari, dar nu duşmani. Nu le atacaţi familiile, aveţi grijă şi mergeţi cu proiecte în faţa oamenilor, că aşa puteţi câştiga, nu înjurându-i!"

Cei mai tari

Blaga i-a îmbărbătat şi el pe colegii bihoreni, amintindu-le că PSD-ul a încercat să destructureze partidul, dar că n-au reuşit nici ei, şi nu vor reuşi nici cei de la USL, care încearcă acelaşi lucru. "Ăsta este partidul nostru, nu e partidul care vine şi pleacă, partidul care apare şi dispare, cum voia în 2003 Adrian Năstase şi PSD-ul. Maţi ţineţi minte tezele vestite de la Snagov, "dorim dispariţia, destructurarea Partidului Democrat" de atunci? Mai nou acelaşi gând îl bate şi pe domnul Crin Antonescu. Şi dânsul ne-ar cam vrea dispăruţi, dar acest partid nu dispare", a spus Blaga.

Fostul secretar general al PDL a spus că partidul nu va împărtăşi soarta PNŢCD şi pentru că are cea mai bună rezervă de cadre. "Iată, ce dovezi mai mari vreţi? Din 300.000 de oameni, candidăm cu 52.000 de oameni în ţară, cu peste 10.000 mai mulţi decât în 2008. Numai pentru funcţiile de primar candidăm cu 2.985 de oameni. În Bihor candidăm cu peste 1.600 de oameni, iar numai pentru primari avem 81 de candidaţi, fiind primul partid şi ca număr de candidaţi pentru primari, şi ca număr de candidaţi pentru consilieri", a spus Blaga.

"Să câştigaţi că meritaţi!"

La lansarea candidaţilor PDL Bihor, prezentaţi pe localităţi şi colegii, în pauza dintre prezentări a făcut furori şi unul din cei mai cunoscuţi membri ai partidului, chiar dacă nu în această calitate, ci în cea de cântăreţ de muzică populară. Aurel Tămaş a interpretat mai multe cântece, foarte bine gustate, dar i-a încurajat şi el pe candidaţi, dând şi el - la un moment dat - o pildă.

"Şi în casă, când trebuie să cumperi ceva la copil şi n-ai, te rezumi la ce ai. Azi vorbeam cu un tip care o venit din Italia şi mi-o zis că în Italia o să fie şi mai rău ca la noi, pentru că ei abia acuma fac ce am făcut noi la timp. Eu atâta vă zic, să câştigaţi, că meritaţi! Trăiască PDL-istele şi PDL-iştii!", a spus cunoscutul interpret, care a mai oferit un recital la încheierea prezentărilor candidaturilor, făcându-i pe candidaţi să meargă spre case cu amintirea refrenului "Ţara mea şi mândra mea"...