Intenția Primăriei Oradea de a lărgi carosabilul de pe străzile Armatei Române, Universității și Ceyrat la 4 benzi de circulație, exprimată public de primarul Florin Birta și de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în 2022, a redevenit de actualitate.

BIHOREANUL a aflat că, în ședința din luna februarie, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției pentru Cultură a avizat lărgirea de la două la patru benzi a celor trei străzi.

Primarul Oradiei spune că planurile municipalității sunt incipiente. „Acum lucrăm la studiul de fezabilitate și la obținerea mai multor avize. Când vom avea toate aceste informații, le vom face publice într-o conferință de presă”, a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Este clar însă că investiția, a cărei sumă nu se cunoaște deocamdată, va fi finanțată din bugetul local. De altfel, în bugetul pentru anul 2024, Primăria a alocat 500.000 lei pentru proiectarea și execuția lucrărilor de lărgire a celor trei străzi - Armatei Române, Universității și Ceyrat -, dar și pentru lărgirea arterelor Thurzo Sandor și Atelierelor.

Proiectul va presupune și lărgirea la patru benzi a podului peste Peța, de lângă Universitate, care este destul de nou, fiind inaugurat în 2018.

Investiția de lărgire a străzilor va fi conectată cu o alta: construcția unei parcări supraetajate în curtea Muzeului Țării Crișurilor. „Când strada Armatei Române va avea patru benzi, parcări vor mai exista doar paralele cu bordura, astfel că multe locuri de parcare vor dispărea. Va fi nevoie de această parcare supraetajată”, a mai spus Florin Birta. Deocamdată, nici detalii despre această construcție nu sunt disponibile.

În 2022, când a anunțat lărgirea acestor străzi, primarul Oradiei a spus că investiția este necesară pentru a crea un debușeu dinspre zona centrală spre șoseaua de centură și invers. „Avem avantajul că în această zonă trama stradală permite lărgirea carosabilului fără să se impună exproprieri de terenuri sau demolări de case", spunea, la acea vreme, Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!