Primăria Oradea vrea să construiască o parcare supraetajată în curtea Muzeului Ţării Crişurilor pe amplasamentul rezervorului de apă pentru stingerea incendiilor care ar urma să fie îngropat. Măsura va fi luată în pregătirea lărgirii străzilor Armatei Române şi Universităţii la două benzi pe sens prin desfiinţarea actualelor locuri de parcare.

Informația a fost făcută publică de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în conferința de presă de marți și a fost confirmată BIHOREANULUI de primarul Oradiei, Florin Birta.

Reprezentanţii municipalităţii orădene şi cei ai Consiliului Judeţean Bihor vor cere consilierilor locali şi judeţeni să aprobe în şedinţele programate pentru sfârşitul lunii septembrie încheierea unui parteneriat între cele două părţi pentru edificarea construcţiei.

Termen: anul 2026!

"Parcarea supraetajată ar urma să fie construită în spatele Muzeului Ţării Crişurilor şi a Bibliotecii Gheorghe Şincai pe amplasamentul actualului rezervorului de apă pentru incendii care ar urma să fie îngropat. Vrem să încheiem cu Consiliul Judeţean Bihor o minută prin care ne vom angaja că până în anul 2026 când va finaliza lucrările la viitorul centru cultural multifuncţional (foto jos) din vecinătate parcarea va fi şi ea gata", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Oradea, Florin Birta.

Parcarea ar urma să deservească publicul şi angajaţii instituţiilor din zonă de la Muzeul Ţării Crişurilor şi Biblioteca Gheorghe Şincai la Curtea de Conturi, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi viitorul centru de conferinţe.

"Deocamdată investiţia este în stadiul de idee. Urmează să comandăm un studiu de fezabilitate, să verificăm proprietarii terenului, să analizăm câte etaje şi câte locuri va avea parcarea", a spus Birta.

Se "lărgeşte" strada...

Potrivit primarului, investiția este cu atât mai necesară cu cât municipalitatea îşi doreşte desfiinţarea locurilor de parcare de pe ambele părţi ale străzilor Calea Armatei Române şi Universităţii, pentru lărgirea carosabilului la două benzi pe sens.

"Am avut deja discuţii cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere. De principiu în momentul în care parcarea supraetajată va fi finalizată cele două străzi ar putea fi lărgite la patru benzi, lucru care va crea un debuşeu dinspre zona centrală spre şoseaua de centură şi în sens invers", a declarat Birta.

Primarul de Oradea a mai spus că lărgirea celor două străzi se impune având în vedere că amenajarea hub-ului sportiv cu stadion și piste pentru alergare din strada Făgăraşului, construcţiile care urmează să fie făcute aici de la viitorul centru cultural multifuncţional la un hotel cu şapte etaje, şi dezvoltările imobiliare din zona Ceyrat care vor duce la aglomerarea zonei.

"Avem avantajul că în această zonă trama stradală permite lărgirea carosabilului fără să se impună exproprieri de terenuri sau demolări de case", a spus primarul.

Până la finalizarea parcării supraetajate reprezentanţii municipalităţii vor trebui să găsească soluţii de lărgire de la două la patru benzi a podului peste Peţa proaspăt reabilitat precum şi pentru amenajarea de locuri de parcare pentru orădenii care merg la cimitirul municipal situat în capătul străzii Universităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!