Podul Dragoş Vodă a început să ruginească înainte chiar să fie terminat. Expertiza tehnică făcută de firma Aquacons a scos la iveală probleme la construcţia existentă, legate de ruginirea armăturilor şi tablierului metalic.

În plus, potrivit unui comunicat al Primăriei „la deschiderea centrală a podului, tablierul metalic prezintă o săgeată măsurată de 16 centimetri, fapt care impune realizarea unei contrasăgeţi".

Altfel spus, în partea podului dinspre luciul de apă tablierul reprezintă o abatere în jos de 16 centimetri faţă de proiect, deviere care va trebui corectată. Modul în care se va face corecţia va fi stabilit de către proiectat prin studiul de fezabilitate. Documentul va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa ordinară din iulie.

Aquacons va mai stabili măsurile care urmează a fi luate pentru îndepărtarea petelor de rugină, cel mai probabil prin operaţiuni de sablare, precum şi lucrările necesare pentru finalizarea construcţiei.

În baza studiului de fezabilitate, din care va rezulta termenul de realizare şi valoarea investiţiei, reprezentanţii municipalităţii vor negocia cu firma Construcţii Bihor preţul la care va fi finalizat podul.

Lucrările vor fi atribuite direct întrucât Construcţii Bihor s-a ocupat până acum de construcţia podului iar desemnarea unui alt executant în urma unei eventuale licitaţii ar prelungi inutil termenul de realizare a lucrărilor şi ar oferi constructorilor posibilitatea de a se învinovăţi reciproc în eventualitatea apariţiei unor defecţiuni la pod.

Municipalitatea a preluat podul Dragoş Vodă de la firma Macio în luna martie, în baza contractului încheiat în 2009 ca urmare a faptului că investitorul a depăşit termenul de predare a lucrărilor stabilit pentru noiembrie 2011. Potrivit înţelegerii, italianii se obligau să realizeze podul în schimbul închirierii de la Primărie, pe 15 ani, a 6.900 mp în zona străzii Făcliei pentru a pune în operă două proiecte europene în valoare de 8 milioane euro, cuprinzând facilităţi de cazare şi relaxare.