Consiliul Judeţean Bihor a aprobat, marţi, cu unanimitatea voturilor reprezentanţilor tuturor celor patru partide – UDMR, PSD, ALDE şi PNL – rectificarea bugetului judeţului şi instituţiilor subordonate pe anul în curs, a treia din acest an, în condiţiile în care, pentru prima oară, însăşi aprobarea acestui buget a avut loc târziu, abia în luna iunie, din cauză că Guvernul l-a adoptat cu întârziere de patru luni pe cel de la nivel central.

Tot din vina Guvernului, bugetul Judeţului a trebuit rectificat la finele lunii octombrie, întrucât Ministerul Finanţelor a "luat" prin unele măsuri din banii primăriilor şi consiliilor judeţene destinaţi acoperirii cheltuielilor cu asistenţa socială.

În Bihor, din acest motiv, potrivit Cameliei Gaciu, director general interimar al DGASPC Bihor, la rectificarea bugetului judeţului şi a instituţiilor subordonate, votată marţi, a trebuit mutată suma de 984.000 lei de la capitolul de Investiţii din bugetul instituţiei la capitolul Cheltuieli de Funcţionare, mai exact pentru plata bunurilor şi serviciilor de care aceasta are nevoie.

De asemenea, pentru că instituţia nu mai avea fonduri pentru plata salariilor angajaţilor pe luna noiembrie, CJ Bihor a trebuit să mute 4 milioane lei din propriul buget pentru Investiţii în bugetul pentru salarii al DGASPC, aşa încât angajaţii din sistemul de asistenţă socială al judeţului să nu rămână neplătiţi de luna viitoare.

"Guvernul nu ne-a mai alocat bani suficienţi, aşa că am renunţat la investiţii de 984.000 lei preconizate iniţial în bugetul nostru, pentru a plăti hrana, şi am primit de la Consiliul Judeţean 4,2 milioane lei pentru salariile pe luna noiembrie", a explicat BIHOREANULUI Camelia Gaciu.

Rectificarea bugetară de marţi a fost votată de toţi cei 34 consilieri judeţeni prezenţi, indiferent de apartenenţa politică, aproape fără discuţii, tocmai pentru că miza era hrana copiilor şi A vârstnicilor din centrele DGASPC, precum şi salariile angajaţilor acestei instituţii.