Cursurile de iniţiere în înot destinate copiilor de clasa a doua, demarate în septembrie 2009 de municipalitatea orădeană continuă şi în acest an. Până în prezent, 400 de micuţi au urmat cele 12 ore de înot organizate de Clubul Sportiv Municipal (CSM) la Bazinul Acoperit "Crişul".

Cursul de iniţiere este subvenţionat de municipalitate cu 50% iar costurile pe care le implică iniţierea în înot a celor peste 1.600 de elevi orădeni de clasa a doua se ridică la 150.000 lei pe an. "Părinţii suportă doar jumătate din costurile cursului, ceea ce înseamnă undeva la 5 lei pe ora de pregătire", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful executivului susţine că toată lumea are de câştigat de pe urma programului pilot iniţiat de municipalitate. Pe de o parte micuţii fac mişcare de plăcere şi învaţă să înoate, iar pe de cealaltă parte CSM poate atrage copiii spre sportul de performanţă. "Este un proiect bun care va putea crea o bază de selecţie pentru secţiile de polo ale CSM", a mai spus primarul.

Cu transport gratuit

Florin Birta, preşedintele CSM, a spus că orele de iniţiere în înot vor continua până în vacanţa de vară. "Preluăm copiii de la şcoală şi îi aducem cu autobuzul la bazinul acoperit unde învaţă să înoate în timpul orelor de sport. În vacanţă ne-ar fi greu să îi adunăm la un loc", a spus Birta.

Preşedintele CSM spune că în majoritatea cazurilor părinţii se declară mulţumiţi de rezultatele cursurilor şi mulţi dintre ei îşi înscriu ulterior copiii la înot. "Din păcate am avut şi cazuri în care părinţii nu îşi lasă copiii la înot. Probabil se tem că vor răci sau se vor îmbolnăvi. Acei copii vin cu colegii lor la bazin dar stau în tribună şi se uită la colegii lor care învaţă să înoate", a declarat preşedintele clubului.

Birta a spus că orele de înot se ţin la Bazinul Acoperit tocmai pentru că apa este mai caldă decât în Bazinul Olimpic şi nu este pusă în pericol sănătatea copiilor. Situaţia materială a familiei nu este o scuză pentru ca micuţul să nu urmeze cursul de înot. "Am avut 20 de cazuri sociale şi nu a fost nicio problemă. Părinţii au venit la CSM au depus o cerere la care au anexat documente că nu au venituri şi costurile cursului au fost suportate integral de Primărie", a explicat preşedintele CSM.

El a mai spus că proiectul demarat în 2009 va continua şi în anii următori astfel încât toţi copiii de clasa a doua să fie iniţiaţi în înot. Părinţii vor achita în continuare doar 50% din preţul cursului, costurile cu transportul micuţilor şi materialele pentru ora de curs urmând să fie suportate în continuare de Primărie.