Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, că minoritarii maghiari nu se pot bucura de Ziua Naţională a României.

"Este jignitor că România şi-a pus ziua naţională la data de 1 decembrie, care este o dată jalnică pentru cetăţenii maghiari din România", a declarat europarlamentarul. Tokes a spus că maghiarii "nu pot împărtăşi această sărbătoare" pentru că "este ziua în care am pierdut Transilvania, am devenit minoritari şi asupriţi".

Europarlamentarul a mai declarat că majoritatea românească ar trebui să aleagă o altă dată pentru ziua naţională, cum ar fi cea a declanşării revoluţiei din decembrie 1989, dar a refuzat să o precizeze explicit. "Nu este de datoria mea să le dau sfaturi fraţilor români", a spus Tokes.

"Nu-l înţeleg pe domnul vicepremier"

Chestionat de BIHOREANUL, europarlamentarul a refuzat să comenteze afirmaţia vicepremierului maghiar Semjen Zsolt, care şi-a asumat, marţi, parte din meritul că la alegerile parlamentare participă o singură formaţiune maghiară, coaliţia UDMR-PCM, în vreme ce PPMT-ul fondat de Tokes nu a propus candidaţi.

Acest lucru demonstrează că organizaţiile minoritarilor sunt, de fapt, conduse de Budapesta, lucru extrem de sensibil. "M-a surprins şi pe mine această afirmaţie. Nu-l înţeleg pe domnul vicepremier Semjen Zsolt", a declarat fostul episcop.

Tokes a spus că nu ştie dacă afirmaţia vicepremierului are susţinere. "Eu nu ştiu dacă este real că ei au convins PPMT să nu participe la alegeri. Trebuie să verific această informaţie".

Europarlamentarul a susţinut că nu se se implică în activitatea zilnică a PPMT şi că îl va întreba pe preşedintele formaţiunii, Szilagyi Zsolt. "Eu nu am fost de acord ca să nu candideze PPMT", a mai spus Tokes.

UDMR va face pragul

Pe de altă parte, consecvent discursului său anti-UDMR, europarlamentarul a acuzat din nou de corupţie candidaţi ai formaţiunii, precum Szabo Odon şi Rozalia Biro, şi a spus că Uniunea manipulează minoritatea maghiară atunci când susţine că există riscul să nu atingă pragul electoral de 5% din voturi şi să rămână în afara Parlamentului.

"Nu este real pericolul de a cădea din Parlament", a spus Tokes, arătând că, potrivit legii electorale, UDMR poate rămâne formaţiune parlamentară cu condiţia să atingă un prag electoral de 20% în patru judeţe.

Uniunea poate aduna aceste voturi din judeţele în care comunitatea maghiară este bine reprezentată, precum Harghita, Covasna, Mureş, Sălaj, Satu Mare sau Bihor.

"Dacă câştigă 6 locuri de deputat şi 3 de senator, trec pragul electoral. Puterea românească le asigură tot timpul acces în Parlament", a concluzionat Laszlo Tokes.