Întâi a fost instalat drapelul secuilor, acum a urmat cel al regiunii Partium. Europarlamentarul Laszlo Tokes a arborat vineri seară la balconul sediului său de la intersecţia străzilor Primăriei cu Jean Calvin un drapel alb însemnat cu crucea dublă şi patru dungi roşii conceput să reprezinte regiunea Partium.

La eveniment au participat circa 50 de orădeni, colaboratori ai europarlamentarului şi lideri ai PPMT, care au şi aplaudat momentul.

"În România se duce un război al steagurilor. Cauza steagurilor maghiare reprezintă inegalitatea de drepturi a cetăţenilor de etnie maghiară faţă de cetăţenii de etnie română din această ţară. Steagul şi simbolurile noastre sunt de rangul doi şi se duce o politică discriminatorie şi duplicitară", a acuzat europarlamentarul în conferinţa de presă care a precedat arborarea drapelului.

În semn de protest

Potrivit europarlamentarului, steagul regiunii Partium a fost arborat în semn de protest faţă de sancţiunea cu avertismentul aplicată de Poliţia Locală după arborarea drapelului secuiesc în primăvara anului trecut.

Drapelul a fost calificat drept "mijloc publicitar" afişat fără autorizaţie, iar Tokes a fost îndemnat să îl înlăture. Europarlamentarul a contestat sancţiunea în instanţă şi a pierdut, pe rând, ambele procese, atât la Judecătorie cât şi la Tribunal.

"E o afirmaţie absurdă că ar fi steag publicitar şi exprimă cinismul puterii, al reprezentanţilor puterii locale. Drept răspuns la aceast calificativ înjositor declar că nu vom îndepărta steagul secuiesc. Din contră, vom merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu plângerea noastă şi arborăm şi acest steag din Partium", a spus Tokes.

Un drapel la comandă

Drapelul regiunii Partium, a fost reconstituit în baza textului Dietei din Sebeş din 1659, în urma unui concurs de idei organizat anul trecut de Consiliul Autonomiei din Partium. "Descrierea drapelului este inclusă în textul Dietei", a susţinut Tokes.

Europarlamentarul a precizat că drapelul a trebuit să fie reconstituit după trei secole pentru că nu a mai fost materializat la vremea lui. "Peste câţiva ani (n.r. după Dieta din Sebeş) principatul Transilvănean a luat sfârşit (n.r. sub ocupaţie otomană) şi nu au mai putut să pună steagul", a declarat europarlamentarul.

Autor necunoscut

Potrivit liderului PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, drapelul Partium este însemnat cu crucea dublă ca simbol al creştinătăţii europene şi cele patru dungi roşii simbolizând cele trei Crişuri şi râul Someş care traversau regiunea. "Simbolurile sunt vechi de trei secole", a spus Csomortanyi.

Drapelul regiunii Partium a fost adoptat anul acesta în cadrul unui concurs de idei organizat în toamna anului trecut de către Consiliul Autonomiei din Partium. Steagul a prezentat în cadrul unei conferinţe organizată în luna mai de organizaţie în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene. Autorul drapelului a cerut să rămână anonim, iar Consiliul îi respectă decizia. "Să nu cumva să i se pună un proces în cap", a explicat europarlamentarul. Tot ce a acceptat să dezvăluie Tokes a fost că "autorul este din Ţara Românească, deci drapelul nu este de import".

În prezent la balconul biroului europarlamentarului Laszlo Tokes sunt arborate cinci drapele, de la drapelul Uniunii Europene şi drapele revoluţionare ale Ungariei şi României la drapelul secuiesc şi cel al regiunii Partium.