Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a lansat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Oradea, un nou atac la adresa UDMR, acuzând formaţiunea politică de implicare în alegerile protopopiale care au avut loc săptămâna trecută în cadrul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. "E foarte trist felul în care pătrund în sânul bisericii UDMR-ul şi politicul", a declarat Tokes. Fostul episcop reformat a mai spus că "este inacceptabil să pătrundă în biserica personalizată de spiritul Timişoarei acest spirit oportunist".

Preot colaborator

Laszlo Tokes a cerut demisia reprezentanţilor UDMR din funcţiile bisericeşti în care au fost aleşi. El i-a nominalizat pe deputatul de Satu Mare, Varga Attila, ales prim-curator eparhial, deputatul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, ales jurist-consult şi a lansat un atac direct la adresa protopopului reformat Nagy Sandor. "Este un caz foarte delicat al protopopului Nagy Sandor, din Carei, care nu doar că e membru al Consiliului Judeţean din partea UDMR, dar a fost şi colaborator al Securităţii. CNSAS şi Comisia de lustraţie a Eparhiei a atestat cu documente că a fost colaborator intens al Securităţii", a declarat Tokes.

Fostul episcop a mai spus că în cazul în care udemeriştii nu demisionează din funcţiile bisericeşti în care au fost aleşi va face demersuri pentru demiterea lor. "Dacă dânşii nu vor să se retragă de voie bună s-ar putea face recurs în mod legal în următoarea săptămână, iar dacă nici recurs nu se va face, pentru că au fost aleşi cu sprijinul unor reprezentanţi din conducerea Eparhiei, ar fi cazul ca Adunarea Generală să revizuiască procesul de alegeri, mai ales că este vorba de hotărâri nelegale", a spus Tokes.

UDMR "cumpără" voturi

Vicepreşedintele Parlamentului European a spus că implicarea UDMR-ului în viaţa bisericii reformate este evidentă inclusiv în judeţul Bihor şi a denunţat participarea preşedintelui executiv al UDMR Bihor Szabo Odon şi a deputatului UDMR Lakatos Peter la inaugurarea unei capele reformate în comuna Ineul de Criş de la mijlocul lunii octombrie. "Nu se cuvine să facă o astfel de defilare în jurul mormintelor înalte feţe bisericeşti împreună cu udemerişii care se laudă cu sprijinul material cu care au contribuit la construirea capelei. Aceşti bani nu aparţin Consiliului Judeţean Bihor, ci sunt banii contribuabililor, banii noştri cu care vor să ne cumpere voturile la alegerile politice şi cele bisericeşti", a spus Tokes.

Europarlamentarul a mai spus că în Bihor funcţionează "o grupare UDMR de top etno-business care în mod flagrant abuzează de voturile alegătorilor şi printr-o dominaţie unică politică doreşte să exproprieze reprezentarea comunităţii maghiare". Tokes a ţinut să sublinieze că nu are nimic împotriva UDMR şi a membrilor de rând, ci doar împotriva nomenclaturii care "profită de poziţia pe care o ocupă şi reprezintă mai mult interesele Bucureştiului în relaţia cu minorităţile".