Europarlamentarul Laszló Tőkés continuă să susţină iniţiativă legislativă cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, publicată deja în Monitorul Oficial, şi speră ca UDMR să depună în Parlament cât mai curând proiectul, spre adoptare. „Sper ca UDMR să nu dea înapoi şi să înainteze proiectul de lege în Parlament”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, fostul episcop reformat.

Inițiativa prevede că locuitorii Ținutului Secuiesc, care cuprinde actualele județe Covasna, Harghita şi Mureș - se constituie în comunitate autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, însă "fără să afecteze integritatea teritorială și suveranitatea statului român”.

Tőkés consideră obţinerea autonomiei secuilor ca fiind îndreptăţită „într-o Europă în care există multe astfel de autonomii”. „Ar trebui să ajungem şi în România la o înţelegere pe această temă. Este o promisiune care ni s-a făcut încă din 1918, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, şi de care noi ne ţinem”, a mai spus Tőkés.

Într-o altă ordine de idei, Laszló Tőkés a criticat, vineri, declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, cum că România ar putea fi exemplu în privinţa protecţiei minorităţilor.

„Ar fi bine ca, înainte de a face astfel de declaraţii, domnul preşedinte să ne întrebe întâi pe noi, maghiarii. Este reprobabil ca un preşedinte de origine săsească să facă astfel de afirmaţii, în condiţiile în care comunitatea minoritară din care face parte a căzut pradă unei politici de epurare etnică în timpul comunismului”, a mai arătat europarlamentarul. 

(foto: www.lamsza.com)