László Tőkés consideră că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție de revocare definitivă a decoraţiei sale "Steaua României" este o batjocură la adresa statului de drept din Europa şi din România, arată agenția de presă MTI, care citează un comunicat trimis de fostul europarlamentar.

Printr-o decizie anunțată miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul fostului episcop prin care acesta încerca să anuleze decizia prin care decorația „Steaua României” i-a fost retrasă, în anul 2016, de către președintele Klaus Iohannis.

El spune că are de gând să-și susțină cauza la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Laszlo Tokes a primit decorația „Steaua României” cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluție. Fostul președinte Traian Băsescu i-a oferit această distincție în grad de cavaler datorită rolului pe care acesta l-a avut în cadrul revoluției de la Timișoara.

Totuși, în 2016, Klaus Iohannis i-a retras decorația, procedura fiind inițiată încă din anul 2013, de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Retragerea distincției a avut loc pentru că Laszlo Tokes a sugerat că Ungaria ar trebui să îşi asume un rol de „putere garantă” pentru Transilvania, aşa cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comis o ilegalitate evidentă prin nerespectarea dreptului la libertatea de exprimare şi de opinie al lui László Tőkés şi a ignorat faptul că declaraţiile sale contestate, de la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, nu reprezintă acte nedemne”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

László Tőkés susține că declarațiile sale de la acea vreme au fost traduse într-un mod eronat de presa românească. Fostul episcop spune că termenul de “putere garantă” propus pentru maghiarii din Transilvania – după modelul Tirolului de Sud – a fost tradus ca fiind “protectorat”, ceea ce a fost “greşit înţeles sau deliberat”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!