László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT), rămâne definitiv fără Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pe care președintele Klaus Iohannis i l-a retras încă din 2016, decizia fiind contestată apoi de fostul europarlamentar.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă ca nefondată cererea lui László Tőkés de anulare a decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României”. Decizia instanţei este definitivă, notează Digi24.ro și Adevărul.ro. 

Sursele citate amintesc că principalul motiv pentru care Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis retragerea distincției a fost faptul că László Tőkés i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orbán, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Șeful statului a semnat în 2016 retragerea decoraţiei acordate lui Tokes, având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional „Steaua României” din 20 septembrie 2013. 

„Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul «Steaua României» domnului Laszlo Tokes", preciza la acea vreme Klaus Iohannis.

În vara acestui an, fostul episcop reformat de Piatra Craiului a vorbit, tot la școala de vară, despre „teritoriul autonom Băile Tușnad” și „ținutul autonom secuiesc” și că „este nevoie de garantarea drepturilor noastre de autonomie”. El a mai spus că „supraviețuirea în patria noastră este pusă în pericol” și că „nu vrem să emigrăm, viitorul nostru fiind în Transilvania”.

Pe de altă parte, recent a ieșit la iveală informația că, în 2011, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, condus de László Tőkés, a primit aproximativ un milion de euro de la guvernul din Budapesta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!