Laszlo Tokes, care este preşedintele de onoare al CNMT, a prezentat, marţi, jurnaliştilor orădeni, un document intitulat "Dezideratele maghiarilor din Transilvania nu pot fi exclusiv o problemă internă a României", semnat de preşedintele executiv al Consiliului, Toro Tibor, şi de vicepreşedintele responsabil pentru politica externă, Szilagyi Zsolt.

În document se arată că "CNMT respinge şi condamnă ferm modul în care membrii UDMR din delegaţia oficială, în mod special şeful delegaţiei, Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi Marko Attila, secretar de stat pe probleme etnice, au încercat să bagatelizeze problemele ridicate în Raportul din umbră".

De asemenea, documentul condamnă "loialitatea" reprezentanţilor UDMR faţă de "partidul de guvernământ", în baza căreia aceştia au ignorat interesele naţionale ale maghiarilor din Transilvania.

"Fapta lor este cu atât mai gravă cu cât, prin poziţiile adoptate în faţa ONU, în numele loialităţii pe care o datorează partidului de guvernământ, au desconsiderat un punct de vedere oficial al comunităţii maghiare. Participanţii la Adunarea Generală a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, respectiv toţi aleşii locali din Secuime, indiferent de culoarea politică, au adoptat un Memorandum, pe care se bazează şi Raportul din umbră, care a formulat foarte clar: legislaţia actuală privind apărarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a comunităţilor minoritare, precum şi punerea în practică a acesteia, generează situaţii de discriminare etnică şi confesională", arată documentul prezentat de Laszlo Tokes.

De asemenea, acest document afirmă "poziţia fără echivoc a CNMT" că "singura rezolvare funcţională a acestei probleme o reprezintă crearea cadrului juridic pentru obţinerea autonomiei culturale şi teritoriale a comunităţii".

Actul CNMT critică atitudinea reprezentanţilor UDMR, consideraţi "sclavi ai unei politici naţionale bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen, fapt exemplificat şi de prestaţia de la Geneva a membrilor udemerişti din delegaţia României".

În fine, documentul intitulat "Dezideratele maghiarilor din Transilvania nu pot fi exclusiv o problemă internă a României" afirmă că "UDMR preferă şi acum, la fel cum a făcut în ultimii 15 ani, să subordoneze interesele şi dezideratele autonomiste ale comunităţii maghiare politicii de stat naţional duse de elita politică a majorităţii româneşti".