Conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au felicitat autoritățile din Bihor, Universitatea Oradea și un liceu din județ pentru preocuparea de a elabora proiecte finanțate cu fonduri UE.

„Crește inima în mine văzând roadele muncii din acești ani”, le-a spus Boloș reprezentanților unor primării și celor ai CJ Bihor care au câștigat bani europeni, remarcați și de șefa interimară a Agenției, Hegedüs Csilla, pentru că au profitat de descentralizarea banilor.

Campioni la fonduri

Reprezentanți ai ADRNV - care gestionează finanțările europene pentru proiecte la nivel regional în Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj - s-au aflat vineri la Oradea în prima „Caravană Regio Nord-Vest”, itinerată în aceste județe pentru a prezenta beneficiile atragerii de fonduri europene și stadiul proiectelor depuse și aprobate spre finanțare.

„Echipa ADRNV și-a propus ca regiunea noastră să fie cea mai competitivă, să atragă cei mai mulți bani europeni”, a afirmat directorul general interimar al Agenției, Hegedüs Csilla, într-o întâlnire avută la sediul CJ Bihor cu reprezentanți ai administrațiilor locale și ai unor instituții de învățământ care s-au dovedit interesate de fondurile europene.

Aceasta a amintit că primul contract de finanțare după descentralizarea banilor europeni, inițiată de bihoreanul Marcel Boloș când conducea Ministerul Fondurilor Europene, a fost încheiat de ADRNV cu CJ Bihor la numai două luni și jumătate de la depunere. „Dacă rămânea la București (n.r. - gestionarea fondurilor aduse la regiuni), dura și un an și jumătate”, a spus Hegedüs.

Șeful Autorității de Management Regio Nord-Vest, Radu Alboi, a arătat că în timp ce valoarea fondurilor care vor fi „distribuite” de ADRNV în perioada 2021-2027 este de 1,45 miliarde euro, autoritățile din cele 6 județe au depus deja 839 proiecte a căror valoare depășește suma de 3 miliarde euro. Acest fapt înseamnă că primăriile, consiliile județene și alte instituții au conștientizat că banii europeni sunt cel mai bun instrument pentru dezvoltarea comunităților locale.

De la parcuri industriale la... parcuri

La întâlnire, reprezentanții a 6 instituții din administrația locală, dar și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău (foto jos), au arătat ce proiecte au depus și li s-au și aprobat spre finanțare.

Astfel, CJ Bihor a depus 8 proiecte în valoare de 193,3 milioane euro și are semnate contractele de finanțare pentru 7, în valoare de 174,8 milioane euro: cele patru parcuri industriale din Aleșd (4,5 milioane euro), Beiuș (8,89 milioane euro), Marghita (6,18 milioane euro) și Ștei (5,58 milioane euro), pentru construirea și reabilitarea de drumuri județene (proiectul cu valoarea cea mai mare, de 127 milioane euro), reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea (care va deveni sediu al administrației județene), construirea unui pasaj rutier pe DN 1 în Oșorhei, cel de-al optulea proiect, pentru un pasaj rutier în intersecția străzilor Oneștilor - Meșteșugarilor din Oradea, fiind și el în evaluare.

În ce privește Primăria Oradea, potrivit șefului Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, aceasta a depus 18 proiecte diverse (pentru eficientizarea energetică a unor unități de învățământ, pe domeniile sănătate, cultură și spații verzi), fiindu-i aprobate până acum două (în valoare de 26 milioane lei, pentru eficientizarea energetică și reabilitarea Liceului Schiller și a școlii Iuhasz Gyula).

Inclusiv Universitatea a obținut o finanțare de 10 milioane lei pentru reabilitarea unei foste cazărmi în care vor fi mutați studenții de la Stomatologie și tehnică dentară, de altfel lucrările deja începând și urmând să fie gata în toamnă, așa încât spațiul să fie folosit după începerea noului an universitar.

Florin Birta, Ilie Bolojan

În fine, Primăriei Sântandrei i-au fost aprobate două proiecte de peste 25 milioane lei pentru amenajarea a două parcuri în cartiere noi (Berzei și Clopoțeilor), Primăriei Salonta un proiect de 14,5 milioane euro pentru repararea a 7,7 km de tramă stradală, achiziția a 6 vehicule electrice, realizarea unei stații de încărcare și a unei stații de bike-sharing, iar Liceului Tehnologic nr. 1 din Cadea un proiect de 2,24 milioane euro pentru construirea și dotarea a 7 ateliere.

Boloș: Bihorul, model pe țară

„Crește inima în mine văzând roadele muncii din acești ani”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cel care a obținut descentralizarea fondurilor europene pe când conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în urmă cu doi ani. Și acesta, adresându-se reprezentanților instituțiilor administrative și de învățământ care au obținut bani, a subliniat că se bucură „că nu mai trebuie să mergeți la București și să vă rugați să se semneze un contract, și uneori se semnau contractele de finanțare și după un an, când unele erau depășite”.

„Modelul de dezvoltare al județului Bihor este unul aparte, pentru că Bihorul a urmărit proiecte mergând de la infrastructura de conectivitate până la parcurile de specializare inteligentă și rețele de gaz, și toate aduc o îmbunătățire a nivelului de trai. Nu ne rămâne decât să-i îndemnăm și pe ceilalți, de la nivelul celorlalte județe, să se uite cum a fost dezvoltat prin proiecte de acest fel județul Bihor”, a spus Boloș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!