De ce să ne concurăm reciproc, dacă putem să ne dezvoltăm împreună? Clusterul pentru ambalaje Omnipack din Ungaria se întâlneşte la Oradea, începând de miercuri, cu potenţialii parteneri de afaceri din România.

Clusterul reuneşte 29 de firme din domeniul ambalajelor cu o cifră de afaceri de 35 milioane euro pe an care au găsit de cuviinţă să îşi completeze ofertele în loc să se concureze pentru a-şi asigura dezvoltarea pe termen lung. Astfel, reuniţi în jurul clusterului, partenerii pot oferi soluţii pentru firme mari acoperind toate tipurile de ambalaj, de la folie la pet, şi îşi pot împărţi sarcinile în funcţie de specializare, urmând ca la sfârşit să elibereze clientului o singură factură.

„Omnipack este primul cluster care se extinde în străinătate”, a declarat managerul asociaţiei, Kereszturi Zsolt, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, clusterul are mai multe parteneriate încheiate în România şi vrea să atragă finanţări europene prin următorul program transfrontalier RO-HU.

Prima reprezentanţă din România va fi deschisă la Oradea. În acest scop, preşedintele clusterului Ugrin Andras şi managerul Kereszturi Zsolt au semnat miercuri mai multe parteneriate cu organizaţii locale, printre care Uniunea Naţională a Patronatelor din România, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, CCIRM Carpatia, Asociaţia Firmelor Bihorene, Trade House Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România.

„În România, în momentul de faţă, toată lumea se gândeşte cum să producă cât mai bine, neglijând problema ambalajului, care este foarte importantă. Noi suntem cei care putem oferi soluţii cu privire la un ambalaj care să păstreze cât mai bine proprietăţile produsului şi în acelaşi timp să aibă un aspect comercial care să îl vândă cât mai bine”, a declarat unul dintre membrii clusterului.

Firmele reunite în jurul Omnipack produc de la folie comestibilă din porumb sau cartofi pentru diferite produse alimentare, la folii pentru ambalarea etanşă a nutreţurilor sau pet-uri pentru lichide. Membrii clusterului mai oferă soluţii informatice pentru controlul şi reducerea costurilor necesare firmelor, dar şi utilaje pentru producţia de recipienţi.